Annons
Nyheter

Hoppas på nystart för kulturhussatsning

Allianspartierna i Ulricehamn har bildat en grupp för att få igång en nystart i diskussionen om ett kulturhus med bibliotek i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2012

Som ett sätt att få inspiration hade gruppen bjudit in Benita Nilsson till Ulricehamn i tisdags för att hon skulle berätta om satsningen på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. En satsning där Benita Nilsson varit och är djupt engagerad inom.

Med exemplet från Skärhamn vill kulturgruppen få idéer till hur en satsning på kulturhus i Ulricehamn kan genomföras, berättar Perallan Orrbeck.

Annons

– Nu när idrotten fått sina intressen tillgodosedda är det dags att satsa på kulturen. Hur det ska kan göras är vad gruppens arbete handlar om.

Perallan Orrbeck hänvisar till det kommunalpolitiska handlingsprogrammet där det under rubriken Kultur sägs att ”arbetet med ett centralt beläget kulturhus med bibliotek skall fortsätta”.

Frågan är vad det betyder i praktiken?

– Först och främst ska vi enas om vad vi faktiskt anser i den här frågan. Att hitta en gemensam linje i frågan. Samtidigt har vi som målsättning att snabba på processen, i syfte att förverkliga ett kulturhus med bibliotek.

Att komma fram med ett konkret förslag gällande utformning, innehåll och placering ser gruppen som sin uppgift. Någon ”deadline” för detta har inte angivits.

– Men min förhoppning är att vi ska bli klara under innevarande mandatperiod, säger Perallan Orrbeck.

Men förslag på innehåll och verksamhet är något redan tagits fram av personal vid Stadsbiblioteket. Hur ser ni på deras arbete?

– Det stämmer. Deras utredning kommer att fungera som grundstomme för oss i gruppen. Innehåll, utformning samt lyskraft är faktorer som vi tittar på.

Har du några besked om diskussionen runt placering av ett nytt kulturhus med bibliotek?

– Nej, inga sådana besked finns. Min egen uppfattning är att det bör vara en central placering.

Annons

Förutsättningarna för gruppens arbete är goda, anser Perallan Orrbeck.

– Det finns inte längre några motsättningar om vad vi vill uppnå. Inom alliansen är vi i stort sett eniga. Och Socialdemoraterna i Ulricehamn har en kulturprofil i sitt program. Därmed finns förutsättningar för en bra satsning som håller över överskådlig tid, säger han.

I de fyra allianspartiernas kulturhusgrupp ingår följande:

Ann Stockselius (C)

Jan-Åke Claesson (C)

Birgitta Molander (M)

Oliver Öberg (M)

Perallan Orrbeck (FP)

Gulli Håkansson (FP)

Cristina Bernevång (KD)

Henrik Lööv (KD)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons