Härkamp i vikingaanda i Ekehagens forntidsby
Det blev en helg med mycket kamp. Här användes riktiga svärd, yxor och andra vapen som var mer eller mindre exakta kopior av vikingarnas vapen.
Det genuina återskapandet av den kanske mest uppmärksammade perioden i nordisk historia gällde inte bara vapen och sköldar. Detsamma var fallet med kläder, stridsformeringar och annat.
Inspirationen till härkamperna, beväpningen och utrustningen har man fått genom bland annat de isländska sagorna.
Kampen gick till på så sätt att deltagarna formerades i två mot varandra stående krigarled. Till stridstrummornas dån närmade sig de båda sidorna varandra och när de nått kontakt small det ordenligt. Stålsvärden högg mot fiendens sköldar och det blev en näst intill realistisk kamp på liv och död.
Emellertid gick det inte så långt att någon blev skadad. Det realistiska var blott illusoriskt. Spektakulärt var det i alla fall så det räckte.
Västgöta hird startades för tio år sedan och har nu 45 medlemmar. Hälften av dessa bor i Falköping, resten utspridda i riket.
Helgens tvådagarsdrabbning var ett sätt för de närvarande 74 krigarna att få roa sig utan publik.
Annat är det när hirden uppträder vid marknader, medeltidsmässor och annat. Det stora publikevenemanget utkämpas varje år i Moesgård utanför Aarhus i Danmark. Där samlas cirka 400 vikingatida kämpar från hela Europa.
– Intresset börjar ofta med kampen, men fortsätter med allt annat som har med vikingatiden att göra: hantverk, kläder, utsmycknigar med mera, säger hirdens ordförande Egil Josefsson, bördig från Åsarp men numera bosatt i Gudhem.