Fotoutställning om förfall
Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia. Som akademiker specialiserade han sig på samhällets förändring och publicerade flera skrifter i ämnet, men de nådde aldrig någon bredare publik. Nu har han rest världen över och nått stora framgångar med sina fotografier av övergivna platser.
– Jag har alltid fascinerats av förändring, men det var egentligen en serie tillfälligheter som gjorde att jag började fotografera övergivna platser, säger han.
Han gjorde en hemsida där han lade upp sina bilder, och den blev så populär att han snart därefter gav ut boken "Övergivna platser". Efter det har han gett ut flera andra böcker, bland annat "Avgrunden" varifrån bilderna till utställningen är hämtade. Jan Jörnmark är i princip självlärd som fotograf, men säger sig ha lärt sig mycket genom att arbeta tillsammans med andra duktiga fotografer som Annika von Hausswolff. Sitt eget fotograferande ser han mer som dokumentärt än konstnärligt.
– Det finns en estetik i förfallet, men jag är främst ute efter dokumentationen, säger han.
Utställningen visar de snabba förändringar som kapitalismen skapat, så som bostadsbubblor, hemlöshet och förfall. Det är lätt att tolka hans verk som är samhällskritiska, men det är inte så han ser på det själv. Även om han motsätter sig vissa delar i samhällsförändringen, så som att fabriker flyttar utomlands, så ser han mest sina bilder som en dokumentation av den tid vi lever i nu.
– Det finns ingen värdering i det. Att försöka stoppa förändringen är ungefär som att ställa sig framför en tsunami och säga “jag motsätter mig den här vågen”, det vore rätt meningslöst. Jag är inte speciellt nostalgisk, hade jag varit det så skulle jag gråtit mig igenom mina resor, säger han.
Även om Jan Jörnmark själv inte lägger några värderingar i sitt arbete tycker han ändå att det kan fylla en viktig funktion. Alla hinner inte med den snabba förändringen i samhället, och då är det lätt att man hamnar i utanförskap.
– Människor i min ålder får ofta se sina kunskaper bli värdelösa när samhället förändras, och då känner de sig alienerade. Jag ser ett värde i att förklara förändringen, då kanske man minskar alienationen, säger han.
På lördag kommer Jan Jörnmark även att ha en föreläsning på Folkets Hus klockan 13.
Ålder: 55
Bor: Göteborg
Yrke: Författare, fotograf och docent i ekonomisk historia
Aktuell med: Utställningen "Avgrunden" i Ulricehamn