Nyheter

Fenix spelar om igen

Att få spela för andra. Det är drivkraften bakom covergruppen Fenix från Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
På repertoaren finns bland annat Whiskey in the jar, Rainbows Long live rock n roll, Kiss Detroit rock city. FOTO: Anette Westerlund
På repertoaren finns bland annat Whiskey in the jar, Rainbows Long live rock n roll, Kiss Detroit rock city. FOTO: Anette WesterlundFoto: Anette Westerlund

– Det är så lätt att fastna i replokalen och börja skriva låtar som ingen vill lyssna på. Vi bestämde oss tidigt för att inte göra så, att istället välja en repertoar som gick hem hos publiken, säger David Fransson, en av medlemmarna i gruppen Fenix.

Fenix fanns som idé redan sommaren 2009. ”Vi borde spela ihop”, sade Victor Enander, David Fransson och Björn Lindgren när de träffades på fest. Sedan hände ingenting förrän i november när gruppen hittade en replokal i Hökerum. Då hade de också bestämt sig för vilken repertoar de skulle ha. De skulle spela partycovers av hårdrockslåtar från 1970 och framåt för då skulle de få många spelningar.

– Det blir sällan lika bra att spela eget material som det är att spela sådant som redan gjorts, säger Victor Enander.

Ända sedan dess har de repat minst 1-2 gånger per vecka, eller så mycket de har hunnit. Några spelningar har det också blivit och ett antal står på tur.

– Men vi vill såklart spela ännu mer. Fyra per månad vore roligt. Eller kanske ännu fler, säger Björn Lindgren.

Tre av dem, Victor Enander, David Fransson och Viktor Holmgren har gått eller går estetprogrammet i Ulricehamn, Björn Lindgren är tjänstledig från sitt jobb som lastbilschaufför och pluggar musik på en folkhögskola i Nyköping. De känner varandra sedan länge.

– Jag och David spelade ihop i orkestern på estetprogrammet och redan då drömde vi om att få spela något egna villkor, säger Victor Enander.

Det får de i replokalen i Hökerum. Men innan de hade låtlistan klar för sig var replokalen fylld med prylar.

– Vi hade jobb allihop så det gick att hjälpas åt och köpa de grejer vi behövde. Vi hade otroligt mycket prylar innan vi ens visste vad vi skulle heta.

När gruppmedlemmarna hade enats bestämde de sig för namnet Fenix. Namnet får symbolisera deras musik, att spela gamla döda hits som återuppstår, precis som fågel Fenix som dog och återuppstod. Nu håller de på att spela in en proffsig demo som ska användas i marknadsföringssyfte.

– Vi vill ha fler spelningar! Därför ska vi lägga ut en proffsig demo på vår hemsida på nätet. Vi brinner för att spela för folk. Vitsen är att spela ihop så mycket pengar att vi kan finansiera vårt intresse. Det vore fantastiskt.

I mars är kanske hela demon är klar. Nu väntar tre spelningar. Komskälet, Timmele och Borås ska få uppleva gruppens gamla låtar med nya inslag.

Och de siktar högt:

– Vi nöjer oss inte förrän Metallica är förband åt oss!

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.