Nyheter

Erin Winslow visar steampunk på Minigalleriet

Det finns varken fin- eller fulkonst, tycker Erin Winslow som ställer ut bilder från industriella miljöer.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Erin Winslow tilltalas av att det smygs in lite historia i utställningen Steampunk Redux.
Erin Winslow tilltalas av att det smygs in lite historia i utställningen Steampunk Redux.Foto: Kajsa Kettil

Några av verken kommer från en utställning 2008 där Erin Winslow hade inspirerats av steampunk-konsten. Sedan dess har hon utökat samlingen med andra tavlor på samma tema. Ett av verken, en äldre TV-modell av frigolit, är så färsk att hon tills helt nyligen hade svart färg på armarna som inte gick att tvätta bort.

Utställningen Steampunk Redux visas på Minigalleriet under september. Flera av verken har fötts ur foton. Erin har bland annat besökt Pumphuset och fotograferat äldre, mekaniska föremål. Bilderna har datorbehandlats, skrivits ut och försetts med brons- och mässingsfärgade omslag. Omslagen består av papper som har skrynklats ihop, slätats ut och limmats ihop med andra pappersark. Slutligen har konstnären rivit isär dem.

Enligt Erin är steampunk inte så stort i Sverige. Hon tilltalas av genren delvis eftersom den uppmuntrar människor att ta till sig teknik.

– Jag tycker om att det blir lite smygpedagogiskt, det är häftigt. Vi ska inte lära barn att det är svårt med till exempel matematik. Tvärtom, säger hon.

Under utställningen 2008 lät hon barn skapa sina egna konstverk. Även på Minigalleriet uppmuntras barn att låta fantasin flöda.

– När vi lämnar barn att utforska själva och inte försöker påverka dem för mycket, då blir det fantastiska skapelser, säger Erin Winslow.

Hon berättar att hon inte tycker om att dela in verk i fin- respektive fulkonst. Även hantverk är en form av konst, inte bara traditionella tavlor, hävdar hon.

Som utbildad arkivarie är hon intresserad av historia, och fascineras av tanken på hur det var förr.

– Tänk om vi kunde återgå till det förflutna och göra allt rätt den här gången. Om vi till exempel hade satsat på solenergi i stället för olja på 1860-talet så hade världen sett helt annorlunda ut i dag!

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.