Digitalt i Varnums kyrka
Den låter – åtminstone för en vanlig slölyssnare – som en riktig kyrkorgel och placeringen framför de gamla orgelpiporna gör att den också ser ut som en sådan. Men Varnums kyrkas nya kyrkorgel är inte vad den ser ut att vara – den är i stället en ny helt digital orgel.
Att det installeras en ny orgel i en kyrka är inte direkt vanligt och orsaken är tvåfaldig – dels så kostar en ny kyrkorgel en ordentlig slant och dels så finns det många gånger ett bevarandeintresse som gör att kyrkorglar i stället restaureras.
Men när orgeln i Varnums kyrka inte längre höll måttet så blev det en investering i nytt, eftersom den gamla orgeln bedömdes för undermålig för att repareras.
– Den kommer från Liared och byggdes på 1960-talet och de orglarna är väl inte kända för sin höga kvalitet, säger kantor Lars–Eric Bernvill.
En krass ekonomisk verklighet tillät inte någon ny orgel, byggd enligt konventionellt mönster med en uppsättning pipor för varje register. I stället så blev valet ett elektroniskt underverk som heter Viscount Unico CL V8 och som absolut inte är att likna vid en vanlig synthesizer. För i den här orgeln så produceras ljuden av en dator enligt en algoritm som orgeltillverkaren tagit fram. Så i stället för att använda samplade (inspelade) ljud, så räknar datorn ut hur det skulle låta om man spelade på en orgel med riktiga pipor och utifrån det så produceras de enskilda tonerna.
– Fördelen med detta är att man får ett mycket mer autentiskt ljud, säger Lars–Eric Bernvill.
I en traditionell kyrkorgel kommer ljudet genom att luft pressas genom de olika orgelpiporna. Men fläkten i en sådan orgel bara kan producera en viss mängd luft, vilket innebär att ljudet blir något svagare ju fler toner som spelas samtidigt – luften räcker inte riktigt till. Detta tar datorn med i sina beräkningar och justerar ljudet så att upplevelsen blir densamma som med traditionella orgelpipor.
– Temperatur och luftfuktighet gör så att piporna i en orgel aldrig är riktigt exakta i sin stämning och även det räknar datorn med när den producerar tonerna.
En kyrkorgels storlek bestäms av vad den får kosta och hur stort utrymme som finns i kyrkan. För det krävs sannerligen ordentligt med utrymme för att få plats med en kyrkorgel modell större. Varje register kräver drygt 50 pipor och större orglar har därför flera tusen pipor. Tonhöjden bestämmer piplängden och ju längre pipa desto djupare ton. Varnums nya orgel har register där bastonerna kommer från vad som motsvarar 32 fot långa pipor och sådana ryms definitivt inte i den kyrkobyggnaden.
– Den gamla orgeln hade ungefär 500 pipor och i vår nya så finns det cirka 2500, säger Lars–Eriv Bernvill.
Detta är alltså framtidens kyrkorglar?
– Ekonomin gjorde att det blev den här orgeln i Varnums kyrka och det finns inget att anmärka mot. Men frågar du vad jag helst vill spela på, så blir svaret – en gammaldags kyrkorgel.
Den nya kyrkorgeln invigdes i söndags kväll och då medverkade förutom Lars–Eric Bernvill även hans kantorkollega Jimmy Sjölund medan Beatrice Yngvesson svarade för altartjänsten.