Annons
Nyheter

Detta vill partierna göra för kulturen

Det skiljer mycket i de olika partiernas skrivning om kulturen under den kommande mandatperioden. Från folkpartiets två A 4-sidor till alliansbrodern kristdemokraternas en enda punkt.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
Biblioteket är en viktig samlings- och utbildningsplats, anser samtliga partier i Ulricehamn.
Biblioteket är en viktig samlings- och utbildningsplats, anser samtliga partier i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Alla är eniga om att ett nytt modernt stadsbibliotek i centrala Ulricehamn är en viktig investering under den kommande mandatperioden.

I övrigt betonar de olika partierna olika kulturella satsningar.

Annons

Centern betonar att biblioteksfilialer och utlåningsstationer bör finnas kvar och utvecklas tillsammans med det lokala föreningslivet.?

Vidare vill partiet kraftfullt stödja olika föreningar inom kulturområdet, studieförbund och enskilda arrangemang som musik, teater, film och utställningar mm.??

Moderaterna vill vid sidan av ett bibliotek med brett medieutbud också bland annat satsa på Folkets hus, där världen numera via digital teknik når till ulricehamnarna.

Partiet har valt att ge sin vision av hur kommunen ser ut efter den kommande mandatperioden, utan att nämna vägarna för att nå dit. Man skriver om ett brett musikutbud, en livaktig teaterförening, magasinsvisningar av museisamlingar och temautställningar, livaktiga hembygdsföreningar och ett välbesökt Ungdomens hus.

Folkpartiet vill driva en kulturpolitik präglad av frihet, mångfald och kvalitet, eftersom man anser att ett självständigt kulturliv är en förutsättning för ett modernt och civiliserat samhälle. Det skall gälla hela kommunen där kulturella mötesplatser, inte minst för den prioriterade gruppen barn och ungdomar, i form av bibliotek, biografer, bygdegårdar, hembygdsstugor, kyrkor och övriga samlingslokaler skall stimulera till kreativitet och förnyelse av kulturlivet.

För att stärka barn och ungdomars kulturupplevelser och eget skapande behöver samarbetet mellan skola, musikskola, bibliotek, fria kulturutövare och det kulturella föreningslivet utvecklas.

Genom att öka och fördjupa samverkan mellan skolans musikundervisning och musikskolan vill paritet skapa bättre förutsättningar för att stimulera barn och ungdomars musikintresse.

Kristdemokraterna anser att kulturlivet är av stor betydelse och skriver i sitt program att man vill prioritera ett nytt bibliotek.?

Seniorpartiet SPI framhåller att kulturen skall ge utbud av aktiviteter och bättre anpassas till kraven från olika medborgargrupper och särskilt uppmärksamma det svenska kulturarvet. Bibliotek och museum vill partiet placera i anslutning till gågatan.

Oppositionen, det vill säga socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet går ut med ett gemensamt program, där deras kultursatsning innehåller tre punkter:

Annons

Den första gäller ett kulturhus med bland annat bibliotek och utställningshall, med fördel inordnat i ett allaktivitetshus för alla åldrar,

Vidare vill partitrion ha en ny plats för museets samlingar, där föremålen ställs samman och visar Ulricehamns historia ur ett brett folkligt perspektiv.

Oppositionspartierna vill också se över möjligheterna att inrätta en kommunal kulturskola, där musiken blandas med exempelvis undervisning i dans, teater, bild och form.

Sverigedemokraterna har inte redovisat något kulturprogram.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons