Nyheter

Byggnaderna berättar

Nu har turen kommit till Ulricehamn. På lördag finns utställningen Byggnader berättar på museet och den kompletteras med tidstypiska byggnader från stan.
Nyheter • Publicerad 7 april 2011

Utställningen Byggnader berättar färdas runt i regionens olika kommuner. I den visas en bild från respektive kommun:

– Idén till utställningen kom från boken Byggnader berättar som gjordes 2007. I den hade kommunernas stadsarkitekter i Västra Götaland fått välja ut var sin bild på tidstypiska hus från efterkrigstiden, 1940-talet och framåt, som sedan publicerades tillsammans med en kort text. I Ulricehamn var det dåvarande stadsarkitekten Jonas Yngström som valde husen på Reflevägen att representera 1960-talet, berättar Bo Ekberg, som jobbar för Länsstyrelsens förvaltning Västarvet.

Bo Ekberg och kollegerna på Västarvet har gjort flera, mindre utställningar, som de kallar det, och har som mål att dessa ska kompletteras med lokalt material. Därför har Lisa Jensen, kultursekreterare, och Gunilla Pettersson, stadsarkitekt, slagit sina påsar ihop och tagit fram tidstypiska byggnader från Ulricehamn att representera varje årtionde i modern tid.

– Det är ett roligt ämne för oss, att göra en utställning på, säger Lisa Jensen.

Lisa Jensen har själv tagit flera av bilderna som finns på utställningen. Några av dem är gamla vykort. Flera av de äldre byggnaderna kan kopplas ihop med de nyare. Ett sådant exempel är Sparbankshuset som byggdes på 1960-talet och som nu anses knyta ihop stadskärnan med Åsunda sjöstad. Varje byggnad har sin prägel från den tid då det byggdes.

– Vi drabbades inte särskilt hårt av miljonprogrammets framfart i Sverige. Det enda bidraget från den eran i Ulricehamn är Karlslätt, säger Gunilla Pettersson.

På måndag hålls en föreläsning då före detta stadsarkitekten Jonas Yngström återvänder till Ulricehamn och håller en föreläsning om stans arkitektur tillsammans med Gunilla Pettersson.

– Det är lite pirrigt. Det kan bli hur mycket folk som helst. Och vi har bara 45 biljetter att sälja, säger Lisa Jensen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.