Nyheter

Biblioteket stängt i tre veckor

Drygt 58 000 medier måste chippas. Därför kommer Ulricehamns stadsbibliotek vara stängt från och med 23 maj och tre veckor framåt.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011

Böcker och andra medier kommer alltså att förses med ett chip som möjliggör att besökare både kan låna och lämna tillbaka själva.

Tekniken kallas för RFID, Radio Frequency Identification. Chippet fungerar både som identifikation och stöldskydd. Två självbetjäningsautomater kommer att installeras och tas i bruk vecka 25, det vill säga ett par veckor efter att biblioteket har öppnat igen.

Enligt ett pressmeddelande från stadsbiblioteket är fördelarna med systemet många. Köerna minskar. Personalens arbetsmiljö förbättras och man får mer tid att hjälpa kunderna att hitta rätt böcker. Svinnet minskar och det finns större chans att hitta boken på rätt plats i biblioteket.

Systemet sägs vara användarvänligt och det är lätt att lämna och låna böcker.

Dessutom sägs integriteten för låntagarna öka när man inte behöver visa någon vad man lånar.

Helt stängt kommer det dock inte vara. Under de tre veckorna kommer tidningsrummet att hållas öppet mellan nio till sexton på vardagar för läsning av dagstidningar och tidskrifter, samt för återlämning av böcker och andra medier.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.