Nyheter

Allt mer kulturpengar når Sjuhärad

Regionens kulturpengar når ut allt bättre i hela Västra Götaland, skriver regionens kultursekretariat i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Årets filmrally avslutades med en drive in-bio i Trädet. Nu satsar man på nästa års Filmrally.
Årets filmrally avslutades med en drive in-bio i Trädet. Nu satsar man på nästa års Filmrally.Foto: Bernt Carlsson

I den senaste omgången har regionens kulturnämnd delat ut nästan tio miljoner kronor fördelat på drygt 60 projekt. Projekt med anknytning till Ulricehamn och Tranemo är dels Filmrally 2012 som får 75 000 kronor, dels Glasets hus i Limmared som får 300 000.

Den senaste omgångens beviljade pengar fördelas alltså jämnare till de olika delarna av regionen än tidigare, något som kulturnämnden säger sig ha arbetat för under flera år.

Skaraborg har till exempel fördubblat sin procentandel jämfört med samma beslutsomgång 2010 och Sjuhärad har ökat med 33 procent.

Förutom en jämn geografisk fördelning strävar nämnden efter att få in nya aktörer som söker, och i den senaste omgången går 19 procent av pengarna till sökanden som aldrig tidigare fått stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Bland de projekt som har fått pengar och som nämnden anger som viktiga märks sådana som syftar till att motverka rasism, sexism och trafficking, sådana som vill skapa förutsättningar för kreativ utveckling för barn och unga som inte tillhör de socioekonomiskt gynnade grupperna, samt sådana som syftar till konstnärlig utveckling.

"Precis som tidigare projektbeslut driver merparten av dem som fick medel i fredags en utveckling mot konstnärlig förnyelse, inte sällan i gränslandet mellan olika konstuttryck."

Projektet Filmrally genomfördes i augusti 2011 för första gången och är en idé om en mobil filmfestival i Änglagårdsanda. Nu vill man alltså fortsätta och vidareutveckla projektet. Förutom en mobil filmfestival vill man bland annat arrangera filmkollo för ungdomar och arrangera marknader med lokal mat.

Projektet Glasets hus i Limmared handlar om att bygga ett hus för de unika samlingarna från glasbruket i Limmared. Förutom att härbärgera samlingarna kommer huset vara centrum för många andra aktiviteter, vilka bland annat syftar till att bevara glaskonst och glasblåsning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.