Annons
Nyheter

"Valet ritade ompolitiska kartan"

En rejält försvagad borgerlighet – från 28 till 24 mandat och ingen majoritet.
Centern tar tillbaks ställningen som största borgerliga parti före Moderaterna.
Ett nytt parti – Nya Ulricehamn – som ställer sig utanför blocken och kniper tre mandat.
Ett starkare SD – plus ett mandat till fyra.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

Kommunvalet innebär att vi får rita om den politiska kartan över Ulricehamns kommun. Vem och vilka som ska styra de närmaste fyra åren är i dag skrivet i stjärnorna.

Men det finns åtminstone tre som inte skulle backa för att bli kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande):

Annons

Nuvarande kommunalrådet Lars Holmin (M), även han lite ödmjukt säger att det viktigaste inte är att han sitter kvar, utan att det arbete han drivit – en kommun i stark tillväxt – ska fortsätta.

Förre kommunalrådet Roland Karlsson (C), i dag fullmäktiges ordförande, vill göra comeback.

Oppositionrådet Mattias Josefsson (S) är inte alls främmande för att ta över det politiska ledarskapet.

Men grundfrågan är vilka partier som ska samverka. En fortsättning på den styrande borgerliga trepartiminoriteten verkar osannolik. Alla tre gick tillbaks, ja för KD och framförallt FP var det snudd på katastrof.

En ny fyrpartiallians, alltså med nämnda trio plus Centern, skulle kanske fungera, om personfrågorna löses. Men det krävs ytterligare ett parti för att få majoritet. Kanske Miljöpartiet, det har i alla fall nämnts vid flera tillfällen. MP får tre mandat, vilket skulle räcka.

Trepartialliansen plus Socialdemokraterna (och kanske MP)? Inte helt otänkbart, en samverkan finns ju redan i många frågor. Stabil majoritet (27 eller med MP 30 mandat), och inget beroende av NU eller SD.

S, V och MP plus C? Stabil majoritet, även det, men ytterst tveksamt. S och C är inte helt kompatibla.

Grundtipset blir M, FP, KD och S och med en kraftig satsning på skola och äldreomsorg under mandatperioden. Ideologiska frågor placeras i skrivbordslådan.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons