Rätt rätter i tiden
Allt det här fick jag reda ut under en kvart i vårt arkiv häromdagen. Men nu är det alltså årgång 145, och det står varje dag på sidan ett. Nu hoppas vi hålla oss rätt i tiden framöver. Vågar vi hoppas på ett litet påpekande från läsekretsen i början på nästa år om vi halkar efter igen?
Väl nere i arkivet fick jag ett infall att leta upp tidningarna från det år då jag föddes, 1979. Snöläget på Lassalyckan var en nyhet, ett julbord på restaurang kostade 42 kronor och det satt få kvinnor på tunga politiska poster i kommunen. Men ögonen fastnade mest i receptet "Gratinerad kassler med kiwi" där kiwin presenterades som en till utseendet brun och oansenlig nykomling i de svenska fruktdiskarna.
Nykomlingen kiwi fick mig att tänka på ett av de roligaste samtalen jag har haft med tre generationer vid samma bord. Mormor, morfar, mamma och jag vid samma köksbord i ett samtal om mat.
Morfar mindes sin första banan som hamnarbetarna i Göteborg "tappade" till de barn som nyfiket tittade på när bananstockarna bars av båtarna. Mormor mindes hur hon bakade sockerkaka utan ägg under kriget, just till morfar och hans tältkompis Osborn som var krigsplacerade på västkusten. Mamma mindes avocadons intåg på 1970-talet och själv kunde jag rätt väl i tid placera min första tugga av fetaost på någon kafémacka på 1990-talet. Fetaost kom nog aldrig in mellan potatisen och knäckebrödet hemma hos mormor och morfar. Det var som ett familjärt Historieätarna utan Lotta, Erik och tv-kameror. Testa samtalsämnet nästa gång du träffar någon från en annan generation.
Emma Nordenstedt