Annons
Nyheter

Rätt rätter i tiden

UT vill och ska ligga rätt i tiden, tyvärr har vi inte gjort det på en punkt de senaste åren. Det gäller den lilla rutan på ettan där årgången anges. Fram till 2010, eller årgång 141, rullade allt på som det skulle, men sedan körde vi årgång 141 också under 2011. Till 2012 hade vi visst upptäckt felet och hoppat fram till årgång 143. Det kändes som en bra årgång verkade vi tycka, för det fick hänga i ända till i början på detta år då vi började vackla? Var det årgång 144 nu kanske?
Nyheter • Publicerad 21 januari 2014

Allt det här fick jag reda ut under en kvart i vårt arkiv häromdagen. Men nu är det alltså årgång 145, och det står varje dag på sidan ett. Nu hoppas vi hålla oss rätt i tiden framöver. Vågar vi hoppas på ett litet påpekande från läsekretsen i början på nästa år om vi halkar efter igen?

Väl nere i arkivet fick jag ett infall att leta upp tidningarna från det år då jag föddes, 1979. Snöläget på Lassalyckan var en nyhet, ett julbord på restaurang kostade 42 kronor och det satt få kvinnor på tunga politiska poster i kommunen. Men ögonen fastnade mest i receptet "Gratinerad kassler med kiwi" där kiwin presenterades som en till utseendet brun och oansenlig nykomling i de svenska fruktdiskarna.

Annons

Nykomlingen kiwi fick mig att tänka på ett av de roligaste samtalen jag har haft med tre generationer vid samma bord. Mormor, morfar, mamma och jag vid samma köksbord i ett samtal om mat.

Morfar mindes sin första banan som hamnarbetarna i Göteborg "tappade" till de barn som nyfiket tittade på när bananstockarna bars av båtarna. Mormor mindes hur hon bakade sockerkaka utan ägg under kriget, just till morfar och hans tältkompis Osborn som var krigsplacerade på västkusten. Mamma mindes avocadons intåg på 1970-talet och själv kunde jag rätt väl i tid placera min första tugga av fetaost på någon kafémacka på 1990-talet. Fetaost kom nog aldrig in mellan potatisen och knäckebrödet hemma hos mormor och morfar. Det var som ett familjärt Historieätarna utan Lotta, Erik och tv-kameror. Testa samtalsämnet nästa gång du träffar någon från en annan generation.

Emma Nordenstedt

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons