Annons
Nyheter

Pudrade näsor och nyårslöften

Knappt har den allt ivrigare barrande julbusken hunnit ut innan årets första semlor knackade på dörren.
Allt tidigare för varje år tänkte jag.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2014

Men det var innan jag kastat mig över torsdagens UT och på nostalgisidan läst om vad som hände för 25 år sedan och där konstaterat att det redan då var semmeldags i början av januari. Dessutom att vi på redaktionen dristat oss till att göra en test av vad stadens bagare åstadkommmit med hjälp av vetebullar, mandelmassa och grädde.

När resultatet av blindtestet presenterades visade det sig att ett av stadens mindre bagerier, det fanns fler på den tiden än i dag, hade avgått med segern. Således inte det bageri som nästan gjort sina fastlagsbullar till riksbekanta för sin godhet och av de flesta i staden ansedda som i en klass för sig.

Annons

När vi semmeltestare klev upp ur källarlunchrummet i UT:s gamla lokaler med näsor pudrade så att innefolket på Stureplan en fredagskväll förmodligen blivit gröna av avund om de sett oss, visste vi inte vilka stenar vi satt i rullning.

Fram till den dagen hade bageriet med de riksbekanta semlorna varje år vid premiären furnerat tidningens personal med två stora tårtkartonger, fyllda av semlor. Varför vet jag faktiskt inte, bjudsemlorna hade funnits där redan den dagen jag för första gången klev in på redaktionen. Förmodligen hade tidningen någon gång i forntiden uttryckts sitt gillande över bageriets produkter och detta var väl tacken för det. På dagens redaktioner hade ett liknande förfarande förmodligen bemötts med mer rynkade näsor än pudrade. Men så var det i alla fall och vi smaskade i oss med glatt mod.

Efter semmeltestet för 25 år sedan upphörde av någon anledning de årligen återkommande leveranserna av gratisbullar. Och lika bra var väl det.

På tal om kaloristinna bakelseverk, hur går det med nyårslöftena? Är det 5:2, GI, LCHF, medelhavsdiet eller stenåldersdiet som gäller? Eller resonerar ni som en av mina gamla handbollskamrater, som när en tilltagande rondör hade börjat uppträda, hade sin egen filosofi: Nä, nu skiter jag i vecken på magen, jag fyller ut dem i stället så blir det snyggare! Han hade också en egen lösning på hur man bekämpade en tilltagande rynkighet i ansiktet, utan botoxinjektioner och andra konstgjorda varianter: Ät lite mer så blir du automatisk slätare i ansiktet!

Vi andra, som inte är tillfreds med att kläderna hänger i garderoben och krymper samtidigt som det helt plötslig är betydlig enklare att ta på sig skor utan snörning, får kämpa vidare med att antingen svälta två dagar i veckan eller knapra nötter och äta råa grönsaker.

Då är det kanske bra att man inte längre har tillgång till gratisbullar med grädde, mandelmassa och florsocker.

Jörgen Wester

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons