Annons
Nyheter

Drömmar i kulört

Tvättmedel funkar lika bra som sömnmedel. Nåja, jag har aldrig nyttjat sömnmedel men jag vet att det går utmärkt att sussa i en tvättstuga.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2012

Det händer att jag jobbar natt då och då och alla som någonsin haft en ettåring vet att denna kan bli lite mammig när man varit borta en hel arbetsdag, eller som i detta fallet natt. Att då säga hej till sin ettåring för att sedan gå och slagga går sådär.

Därför tar jag min tillflykt till tvättstugan efter avslutat arbetspass. Med egen ingång i källaren märker inte barnen när jag kommer hem och sambon säger förstås inget. Tvättstugan och jag har utvecklat en sorts rutin. Först borstar jag tänderna. Tandborstglaset har omtänksam sambo ställt på frysboxen. Spottar och sköljer i tvätthon. Kryper ner i sovsäck på knarrande tältsäng.

Annons

Väl inboad i mitt snuggle nest kan jag kika upp i taket och se vad de turkos linorna har att erbjuda denna kväll. Det går precis lika bra att räkna kalsonger som får, tro inget annat. Blicken stannar till vid ett broderat örngott som var min farmors. Snirkligt rosa monogram minner om en tid då flitens lampa lyste om kvällarna - inte facebooksidan på datorskärmen. Jag börjar fundera på vad min farmor, som gick bort när jag var femton, skulle tycka om min familj. Och jag undrar hur hon har det, var hon nu är.

Djupa tankar förbyts till ytliga när jag tittar åt vänster och ser tvättmaskinen som vi köpte på Hemexperten i Ulricehamn. Jag tänker att den danska maskinen inte är så jäkla dum ändå. Den prövas ju hårt med barnens sandiga galonkläder och kvarglömd pruttlera och stensamling i fickorna.

Tröga tankar brukar i bästa fall betyda att sömnen är på ingång men just som jag skall till att knoppa in drar avfuktaren igång. Jag når den från tältsängen och skruvar ner känsligheten. Nu ser jag John Blund igen. Då upptäcker jag att jag är fantastiskt kissnödig. Vad göra? Det finns ingen toalett på källarplanet så utöver att bli stänkt blev nog även golvbrunnen lite kränkt, men nöden har som bekant ingen lag. Ner i sovsäcken igen. Nu orkar jag inte räkna kalsonger mer och inte klädnypor heller.

Har man tur efter en natts tvättstugesömn känner man sig ren och fräsch i tanken som en lavendelpåse i ett linneskåp. Har man otur och natten har kantats av mardrömmar känner man sig helt manglad.

Monica Rydh

Hårda ord:

- Jag hatar Thorsten Flinck, vrålade sexåringen när Sean Banan fick spö. Undrar om Thorsten hade rest sig igen om han hört den kommentaren?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons