Annons
Nyheter

Den scannande generationen

Drygt 4 200 ord per minut. Det är hastigheten när brittiskan Anne Jones sätter på sig de allra snabbaste läsglasögonen. Anne Jones har vunnit VM i snabbläsning sex gånger. Mästerskapet handlar om att deltagarna ska läsa sig igenom en text och sedan kunna berätta om dess innehåll.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2014

För att ta ett reellt exempel på Anne Jones snabbhet så läste hon den sjunde och sista delen i Harry Potter-serien, Harry Potter och dödsrelikerna, på 47 minuter. Boken är 607 sidor lång.

Det sägs att de som växer upp i dag läser annorlunda än de som lärde sig läsa för 20 år sedan. De som driver den här tesen menar att ungdomar i dag lär sig att snabbt scanna av en text och plocka fragment som blir till en helhet. Det snabba flödet på internet ska vara en orsak till utvecklingen.

Annons

Som utgivare för en tidning är det förstås intressant att fundera på vad det betyder för UT som produkt om vi i framtiden kommer att ha ett prenumerantkår bestående av skumläsare. Ska vi ha kortare texter? Ska vi krydda texterna med ord och meningar som sticker ut? Blir rubrikerna i framtiden ännu viktigare än i dag?

Att förändringar i människors beteenden kommer att påverka oss tidningar är helt givet. Den digitala läsningen ökar och på UT har vi under 2013 sett en stadig ökning i antalet besökare på vår webbsida. Under inledningen av 2013 låg antalet unika besökare konstant runt 9 000. Den siffran är i dag någonstans i häradet 11 000.

När allt fler vill läsa det vi publicerar i digitala kanaler är det naturligt med någon form av prenumeration även här. Räkna med att du som prenumerant på UT fortsatt kommer att ha fri tillgång till alla nyheter men att du som enbart är nätläsare får vara med och betala. En naturlig och sund utveckling för att värna den oberoende journalistiken.

Henrik Ericson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons