Annons
Nyheter

Är landsbygdens män den nya underklassen?

Det är valår. Dubbla sådana dessutom. Vi ska i år välja representanter både till Europaparlamentet (i maj) och till kommun, region och riksdag (i september).
Nyheter • Publicerad 21 januari 2014

När det är valår har fria och oberoende medier en extra viktig roll att spela, på flera sätt. Mediernas bevakning av det politiska spelet ligger med all säkerhet till grund för hur många sedan lägger sin röst. Tidningar, förstås också UT, har en öppen debatt- och insändarsida där partier och enskilda kandidater kan torgföra sina åsikter. Yttrandefrihet och pressfrihet är två av de starkaste grundbultarna i vårt lands demokrati.

I UT har vi under helgerna startat valbevakningen genom längre intervjuer med samtliga gruppledare för partierna i fullmäktige. Dessa fortsätter under vintern.

Annons

I Ulricehamn är partifloran identisk med den på riksplanet. Vi har inte haft något missnöjesparti eller enfrågeparti sedan Pensionärspartiet stämplade ut. Enfrågepartier är annars inte ovanliga på lokal nivå.

När skoldebatten rasade som värst under förra vintern gick ett par aktörer samman i något som var ett embryo till ett skolparti. Nu föll nedläggningen av skolor och därmed också frågan som detta parti kunde samlas kring.

Sverigedemokraterna (med tre tomma stolar) är i dag det närmaste vi kommer ett missnöjesparti i Ulricehamn. Det finns i alla fall anledning att tro att SD samlar en hel del missnöjda människor.

Under julen lyssnade jag på en lång intervju med Alexander Bard och hans bild av det nya segregerade Sverige är en skarp kontrast mot SD:s bild. Bard menar att invandrarungdomarna har drivet för att klara sig bra som vuxna. De som kommer att bli den kommande generationens underklass är unga män på landsbygden som saknar utbildning. Just de män som röstar på Sverigedemokraterna.

Kontroversiellt men tänkvärt.

Henrik Ericson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons