Annons
Nyheter

Wallgrens donation ger ombyggt kallbadhus

Till våren kommer Ulricehamns kallbadhus att få nya utgångar direkt från duschutrymmet. En privat donation möjliggör förändringen.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2011
Ingemar Wallgren tar det kallt - och räcker med värme över 100 000 i gåva till kallbadhusföreningen i Ulricehamn.
Ingemar Wallgren tar det kallt - och räcker med värme över 100 000 i gåva till kallbadhusföreningen i Ulricehamn.Foto: Bernt Carlsson

Anledningen till att Ingemar Wallgren på detta sätt vill medverka till utvecklingen av badhuset är att han tycker att det är av stort värde både för honom själv, övriga ulricehamnare och, inte minst, för turisterna.

- Kallbadhuset har blivit jättebra för hela staden, säger han.

Annons

Det var i samband med årsmötet 2010 som Ingemar Wallgren bestämde sig för att skänka 100 000 kronor till kallbadhusföreningen.

- Jag fick veta att föreningen drabbats av en rejäl skattesmäll och att det därför inte fanns några pengar för den efterlängtade förändringen. Eftersom jag visste att jag skulle få ett arv bestämde jag mig för att hjälpa föreningen.

För Wallgren kändes det som en given sak att stötta denna institution som betyder så mycket för honom.

- Jag kände att jag måste göra något, kallbadhuset gör mig så mycket, sammanfattar han.

Att denna snart tre år gamla badanläggning är ett uppskattat besöksmål i Ulricehamn råder inget tvivel om. Det är en stor skara badare som regelbundet besöker badet, och ständigt påpekar badarna hur positivt det är att få möjligheten att bada kallbad.

Ofta hör man besökare från andra orter lovorda kallbadhuset.

Det givna badsättet för de allra flesta är att skapa sig en rejäl värmesköld i bastun innan det är dags för ett dopp sig i sjön.

Men så är det inte för Ingemar Wallgren.

Han söker det kalla vattnet och sätter sig aldrig i bastun.

Varför?

Annons

- Jag tål inte värme, jag får kramper om jag sätter mig i bastun. Däremot mår jag väl av kyla. Det är något reumatiskt som har denna påverkan på mig.

I princip varje dag besöker han kallbadhuset, ibland flera gånger per dag.

- Jag tycker om att bada och jag tycker om att gå. När jag går ner till stan är det givet att gå till kallbadhuset. Vad har jag annars i stan att göra?

Vid andra tider på året blir det även badpromenader till Marbäcksviken.

100 000 kronor hade som nämnts Ingemar Wallgren beslutat donera för de nya utgångarna.

Skulle denna summa inte räcka kanske det kan bli en ökning av gåvan.

- Jag har inte tagit ställning till det ännu, säger han. Vi får väl avvakta och ser hur det blir.

Exakt hur tillbyggena kommer att utformas är ännu inte helt klart. Det lutar åt att det blir ett inglasat utrymme utanför duschrummen.

- Fast helst vill jag inte ha glas, det blir som ett växthus, säger donatorn, bättre då med en solaltan. Men föreningen har fria händer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons