Majblomman har slagit ut
– Intäkterna kan till exempel ge ett barn möjlighet att följa med på skolresa när familjen annars inte skulle haft råd att finansiera det, säger Martin Larsson, klassföreståndare i 4A på Bogesundsskolan. Bli inte förvånad om en elev i årskurs 3-6 från Bogesundsskolan, Ulrikaskolan eller Marbäcks skola plingar på din dörr idag.
Majblommeförsäljning handlar om barn som hjälper barn. År 1997 sålde Sveriges barn majblommor för 16 miljoner kronor. Förra året inbringade riksförsäljningen den otroliga summan 49,5 miljoner kronor. I Ulricehamn gav 2009 års dörrknackning 118 750 kronor, vilket var rekord.
– Samtidigt som vi ser att behovet av ekonomisk stöttning ökar så ökar också engagemanget från eleverna. Det blir fler och fler som som vill sälja för varje år vilet är väldigt positivt, säger Curth Sandberg, ordförande i Ulricehamns Majblommeförening.
Bidrag kan efter ansökan beviljas till barn bosatta i centralorten Ulricehamn eller Marbäck upp till dess att de ska fylla 18 år. Drygt 40 000 kronor betalades under 2009 ut till behövande ungdomar i Ulricehamn. Kuratorer är en yrkesgrupp som kan uppfatta att ett barn har behov av ekonomisk stöttning. Därför får kuratorerna på: Bogesundsskolan, Ulrikaskolan, Stenbocksskolan och Tingsholm varje år en summa att disponera.
– Våra elever har fått se en film som visar vilken nytta pengarna gör. Vi lärare brukar säga att det kan finnas någon klasskamrat som behöver ekonomiskt stöd för att exempelvis köpa glasögon eller nya gymnastikskor. Eleverna är mycket motiverade att hjälpa till, säger Martin Larsson.