Nyheter

Kulturvandring med Modern GPS-teknik

Nu skall det bli ny fart på skattsökning med hjälp av GPS.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010
Hittar till kallbadhuset gör väl de flesta, men att hitta den så kallade cachen är inte så enkelt. Håkan Kjellgren, Sofia Lennström, Anna Laang och Birgitta Lundén fick söka ganska ihärdigt.
Hittar till kallbadhuset gör väl de flesta, men att hitta den så kallade cachen är inte så enkelt. Håkan Kjellgren, Sofia Lennström, Anna Laang och Birgitta Lundén fick söka ganska ihärdigt.Foto: Bernt Carlsson

Det har den ekonomiska föreningen Ekomuseum Kulturvägen Västergötland i samverkan med kulturförvaltningen och Turistbyrån tänkt sig.

Vad det går ut på är att med hjälp av GPS-mottagare leta upp skatter, notera att de funnit dem och logga in på geocaching.com och notera vilka cachar man funnit. Det är kostnadsfritt om man är basmedlem. För premiummedlemskap får man dock betala 30 dollar per år.

Syftet med det hela är att på ett roligt och klurigt sätt locka folk till intressanta besöksmål.

– Målen är lätta att hitta, men cacharna kan vara nog så besvärliga, tycker projektledaren Håkan Kjellgren. Det rör sig om burkar i varierande storlek och med olika innehåll.

Kommunen har med stöd av välfärdsrådet kunnat genomdriva projektet. Bland annat har man till de redan befintliga 30 cacharna lagt till ytterligare tio.

Vidare har man kunna skaffa fem nya GPS-mottagare som kostnadsfritt kan lånas på Stadsbiblioteket eller Turistbyrån

För varje besöksmål, där det finns en cache, skrivs koordinaterna för cachen in i GPS-en, och när man väl kommit till besöksmålet skall GPS-en visa vägen till cachen.

– Genom detta hoppas vi kunna öka intresset för våra besöksmål, som primärt finns i Ätradalen och därmed locka ut både våra egna invånare och turister ut till våra natur- och kulturmiljöer, säger kulturchefen Anna Laang.

När man funnit och anmält fynd av tio cachar får man en ”coin”, vilket i detta sammanhang betyder en emaljerad medaljong.

Hittar man 30 stycken blir man rikligt belönad.

Anna Laang konstaterar även att det i år är tio år sedan USA:s dåvarande president Bill Clinton släppte det militära GPS-systemet fritt för allmänt bruk.

Det är inte på något visa en lokal skattgömma för Ulricehamn. Det är en global verksamhet, och för närvarande finns det enligt Håkan Kjellgren över en miljon cachar i världen, varav 25 000 i Sverige och ett 100-tal i Ulricehamn

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.