Nyheter

Klassiska Sten Sture-rallyt samlar allt fler deltagare

MHF i Ulricehamn kunde nöjt och belåtet konstatera att deltagarantalet i årets Sten Sture-rallyt stigit rejält.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010
Jacob Andersson var lugn bakom ratten. Han har trots allt övningskört ett tag och hanterade manöverprovet bra.
Jacob Andersson var lugn bakom ratten. Han har trots allt övningskört ett tag och hanterade manöverprovet bra.Foto: Labrini Stavrekas

Många tog således chansen att delta i det traditionella Sten-Sture-rallyt som kördes på Kristi Himmelfärds dag. På Marknadsplatsen satt Gunnel Lyreborg och Elvy Svensson och sålde startkort. De kunde konstatera att deltagarantalet ökat rejält från föregående år.

– Förra året sålde vi 260 startkort, i år har vi löst ut 348 stycken, en jättebra siffra, säger Elvy Svensson.

Ute på de olika stationerna väntade bland annat manöverprov och kluriga frågor för deltagarna och deras passagerare. Första stationen var på Iro:s parkering. Ett manöverprov skulle testa precisionsförmågan och bevisa om man som förare visste var man hade bilen. På marken låg en träplanka som deltagarna skulle åka över med båda högerdäcken. Klarade man det fint så blev belöningen full pott, alltså fem poäng. Men det var inte allt. Det fanns även en rund platta där det gällde att komma så nära mitten som möjligt med det högra framhjulet.

– Träplankan har de flesta klarat riktigt bra men de har svårare för den runda, konstaterar Kerstin Öberg som hade hand om stationen med maken Göte.

Jakob Andersson tillhörde den skara deltagare som fick full pott på träplankan. Kerstin var mycket imponerad eftersom Jacob inte hade något körkort, han övningskörde nämligen.

– Min storebror gjorde det förra året så nu var det min tur. Det är kul att testa på det här. Man tränar på att köra bil samtidigt som man får se naturen runtomkring, berättar Jacob.

Med i bilen fanns mamma Monica som satt tillbakalutad.

– Han har ju övningskört i ett och ett halvt år så han har bra koll på bilen och kör bra. Vi tar detta som en utflykt och vi har laddat upp med fika. Det här kommer att ta några timmar, säger hon.

Sammanfattningsvis kunde medlemmarna i Motorförarnas Helnykterhetsförbund vara riktigt nöjda med dagen. Återstår att se om antalet deltagare stiger nästa år igen. Det finns en hel del som tyder på det.

Årets upplaga av rallyt vanns av Gustav Efraimsson från Solna som samlade ihop 131 poäng. Tvåa, i samma bil kan man förmoda, blev Jannica Koff Solna med 129. Även trean i tävlingen var utombys i form av Karin Almlöv-Efraimsson från Linköping, 128 poäng. Bästa hemmatävlare var fyran Nils-Erik Ronnby Ulricehamn,127 poäng

Tävlingen om Ulricehamns Tidnings vandringspris fann sin ägare genom Göran Efraimsson Knätte som passerade 50 poäng med råge och nu kommer att få behålla det för all framtid.

Så till nästa år börjar man på ny kula, om ett nytt vandringspris,

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.