Nyheter

"Kajan" vasaloppsladdar i Ulricehamn

Deltidsbrandmannen "Kajan" från SVT-serien Hipp Hipp laddar som bäst för sin första start i Vasaloppet. Johan Wester, som är mannen bakom rollfiguren, har finslipat formen i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010
Sista finslipningen inför Vasaloppet har Johan Wester, alias "Kajan", genomfört i Ulricehamn. Brandmanskollegan, och släktingen, Lennart Cedervärn från Tvärred har agerat tränare.
Sista finslipningen inför Vasaloppet har Johan Wester, alias "Kajan", genomfört i Ulricehamn. Brandmanskollegan, och släktingen, Lennart Cedervärn från Tvärred har agerat tränare.Foto: Henrik Erickson

UT hittar komikern Johan Wester när han lätt rastlös vandrar av och an utanför vallaboden vid skidstadion i Ulricehamn. Han ska ut på ett av sina sista träningspass inför sin första start i Vasaloppet. Det visar sig också vara en av hans första träningspass på skidor.

– Visst, visst, det har varit en bra vinter och så, även i Skåne. Men du vet, det ska finnas spår och så har vi haft en inspelningsperiod med bandning dygnet runt och därtill små barn. Det finns ingen tid, säger Wester och lyfter högerhanden till hälsning.

– Hej coach. Du kan ta hand om de här, säger Wester och lämnar sina skidor till Lennart Cedervärn från Tvärred som anlitats som personlig tränare.

– Jag är helt oförmogen att valla. Hemma kör vi bara med spettekaka och sånt du vet,.

Att Lennart Cedervärn är inkopplad har sin förklaring. Johan Wester har på sin mammas sida släkt i Tvärred.

– Jag är faktiskt västgöte rakt igenom. På pappas sida är det Kinnekulle och Lidköping som gäller och på morfars sida är det helt och hållet Tvärred. Det finns ett litet hus i Tvärred där släkten möts och får höra släkthistorier. När vi tog fram släktträdet hittade vi Lennart och vi är sådana att vi är stolta över alla som kan något, säger Johan Wester och skrattar.

Ingen kan säga annat än att Cedervärn var ett fynd. Brandman och skidåkare. Som klippt och skuren för Johan Westers rollfigur Kajan som själv jobbar med brandsäkerhet i skånska Revinge.

– Vi har bildat en ny förening bara för det här, Myndigheten för säkerhet och brandskydd IF, MSB IF, säger Wester.

Klubbmärket sitter redan på och de tre kulspetspennorna i bröstfickan, som tillsammans med mustaschen och mobilen är välbekanta signalement på Kajan, får hänga med ut i spåret.

Hur kommer det sig då att Kajan ska åka mellan Sälen och Mora?

– Det är helt jäkla korkat egentligen. En idiot på mitt jobb har drivit igenom det här och den idioten är jag, säger Wester.

– Vi kommer spela in hela veckan från onsdag till måndag med förberedelser och lopp. Främst är det för SVT webb men det finns nog möjlighet att Kajan dyker upp även i Vasaloppssändningen på TV. Jag och Anders håller också på med ett nytt projekt som ska ha premiär i SVT i slutet av året och det kan bli material till den av det här. Allt är lite oklart, fortsätter han.

Vad har Kajan för målsättning med Vasaloppet?

– Det enda han ska hålla koll på är repen och att överleva. Som brandman på skidor finns det bara en sak att tänka på. En diagonal, en diagonal och en dubbelstakning. Ett, ett, två. Ett, ett, två. Håller vi oss till det ska det nog gå vägen.

Johan Wester

Ålder: 42

Bor: Lund

Yrke: Manusförfattare, skådespelare och komiker.

Karriär: Började redan under skoltiden tillsammans med kollegan Anders Jansson skriva revyer och spex. Gick vidare till att skriva sketcher till TV-programmet Snacka om nyheter på SVT. Tillsammans med Anders Jansson skapade han sedan den rosade TV-serien Hipp Hipp som också gått upp som teater. I På spåret blev Johan Wester en populär tävlande då han vann två år i rad, först med Anne Lundberg och därefter med Lisa Syrén.

Aktuell: Kommer att som sin figur "Kajan" åka Vasaloppet på söndag.

Kaj-Åke "Kajan" Hansson

Kajan är anställd på Räddningsverket i Revinge som utbildare och deltidsbrandman. Kajan är besatt av säkerhet och får lätt panik när ett levande ljus lämnas obevakat. Hans mest älskade ägodel är hans mobiltelefon med handsfree. Han har varit gift ett okänt antal gånger. Han hatar programmet Jackass och har en dansk låtsasvän, Paul von Mikkelsen, som bor i förrådet. Vid juletid brukar han komma hem till sina kollegor utklädd till jultomten för deras barns skull.

Källa: Wikipedia

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.