Annons
Nyheter

Härna medeltidskyrka omgjord för 2000-talet

Efter att ha varit helt tömd och öde i två år har nu den gamla kyrkan i Härna sanerats och blivit en modern gudstjänstlokal för vår egen tid.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: 

Anledningen till kyrkans stängning var att den drabbats av fukt som i sin tur blev en perfekt växtmiljö för hussvamp. Denna växte till sig under golvplankorna och nådde ofattbar storlek.

Fukten gjorde också att mycket av träinredningen förstördes, så det var inte tal om att renovera utan om att totalsanera kyrkbyggnaden.

Annons

– Kalk, fukt och trä och därtill tilltäppta lufthål som hindrade ventilation blev sammantaget en utmärkt miljö för hussvampen.

Allt detta bidrog till att kyrkan tillfälligt togs ur bruk, och begreppet malpåse förefaller vara ett synnerligen lämpligt ord för de två stängda åren.

Men diskussioner pågick om vad man skulle göra med den gamla 1100- eller 1200-talskyrkan. En sådan kulturbyggnad behandlar man inte hur som helst.

– Vi hade många diskussioner med antikvariska myndigheter, säger kyrkoherde Anders Vickman. Ett krav från vår sida var att saneringen skulle ge församlingen att modernt och flexibelt kyrkorum, anpassat för verksamheten 2010 och framåt.

Församlingen fick som den ville, och det som nu skett har gett Härna en helgedom där flera stilar bevarats. Medeltiden, barocken och nyromantiken har fått behålla sina olika avtryck.

Samtidigt som man i så hög grad som möjligt bevarat det gamla har en hel del förändrats.

Träbeklädnaden på väggarna är borta; den hade drabbats för hårt av fukten. Tidigare hade man 26 golvfasta bänkar. Nu är antalet reducerat till tolv, sex på varje sida om mittgången. Bänkarna har nu förkortats till två meter och de står numera löst på golvet.

Golvet är helt och hållet förändrat. Det bestod tidigare av trä, nu är det röd kalksten från Kinnekulle som bänkarna vilar på.

Kyrkans utrymme har givetvis förändrats när antalet bänkar minskat. I bakre delen av kyrkan finns en tämligen stor yta, där man vid behov kan sätta in lösa stolar.

Det är inte bara bänkarna som är flyttbara; detsamma gäller altarrunden som består i två rundade delar. Dessa kan vid behov flyttas åt sidan.

Annons

Vid mindre och mer familjära sammankomster kan det bli aktuellt att flytta fram bänkarna och snedställa dem på ett lämpligt sätt.

Träaltaret, där gammalt virke och handsmidd spik blandats med moderna detaljer, har ersatts av ett nytt i gotländsk kalksten.

Ljuskronorna är putsade och försedda med nya elledningar.

I taket finns ett antal belysningspunkter och i bakre delen av kyrkan finns en modern ljudanläggning.

En ny värmeanläggning har det också blivit. Nu är det hygrostat-styrd bergvärme.

Enligt ekonomiansvarige Göte Andersson fungerar detta så att värmen kopplas på för att hålla fukten nere, ett ganska modernt påfund enligt honom.

– Allt som vi gjort har skett efter samtal med sockenrådet, säger Vickman, och det har gjort att vi har Härnaborna med oss.

Många frivilliga har ställt upp och arbetat med kyrkans pånyttfödelse, och det torde få till följd att de känner extra för sin kyrka.

Hela arbetet har gått på knappa två miljoner. Bidrag från stat och stift har stått för det mesta, medan Södra Vings församling, dit Härna hör, har fått stå för en knapp tredjedel.

Vad församlingen och Härnaborna fått för kostnaden är enligt kyrkoherden en modern kyrkan, den mest tidsanpassade av församlingens åtta kyrkor.

Annons

Göte Andersson ifrågasätter om inte Härna fått stiftets vackraste kyrka.

Vem vet, kanske det är på det viset. Klart är att kyrkan blivit en mycket tilltalande helgedom, väl lämpad för allehanda förrättningar: vigsel, begravning, gudstjänster förstås, men även dramatik.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons