Annons
Insändare

Insändare/V: Yttrandefrihet viktig fråga även lokalt

Vid ett möte inom Vänsterpartiet, diskuterade vi Jimmie Åkessons uttalande om att vore han chef för P3 skulle han lägga ner denna radiokanal.
Publicerad 6 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla försök att förbjuda någon att yttra sig – genom att exempelvis riva ner valaffischer och störa möten angriper yttrandefriheten, skriver Stefan Höglund (V).
Alla försök att förbjuda någon att yttra sig – genom att exempelvis riva ner valaffischer och störa möten angriper yttrandefriheten, skriver Stefan Höglund (V).Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En av mina partikamrater menade att det var en fråga på riksnivå som inte berörde lokal politik inom en kommun, men inget kan vara mera fel – yttrandefriheten berör hela demokratin och är rent av det mest centrala i sammanhanget.

Politiska partier på högerkanten har en lång historia av att framställa sig som goda demokrater för att locka till sig röster, men sedan man vunnit ett val förbjuds tidningar, tv, radiokanaler som har en kritisk inställning till regimen. Detta händer hela tiden runt om i världen.

Annons

Jag menar att alla försök att förbjuda någon att yttra sig – genom att exempelvis riva ner valaffischer och störa möten (även dom på vänsterkanten som gör sådant) angriper yttrandefriheten och det är helt oförsvarligt.

Men det är även en misstolkning av grundlagen att ge grupper av människor som inte respekterar de grundläggande demokratiska värdena, som yttrandefrihet, skall ges rätt att demonstrera och organisera politiska sammankomster.

Polisen menar att man inte har rätt att neka tillstånd, men detta är helt fel. Polisen har enligt lagen inte bara att beivra brott som begåtts utan har också skyldighet att förhindra brott i förebyggande syfte. Finns det risk för våld, vandalism, trafikstörningar med mera äger polisen rätt att neka tillstånd.

Stefan Höglund

medlem i Vänsterpartiet.

Annons
Annons
Annons
Annons