Annons
Insändare

Insändare/V: Skrämselpropaganda från M

Moderaterna i Västra Götalandsregionen bedriver nu, precis som förra valrörelsen, skrämselpropaganda om att vi i Vänsterpartiet skulle stänga 100 vårdcentraler om vi fick makten i regionen.
Publicerad 8 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att Vänsterpartiet tänker vara med om att lägga ned 100 privata vårdcentraler i Västra Götaland, är bara skrämselpropaganda från Moderaterna, skriver Eva Olofsson och Jan Alexandersson, båda V.
Att Vänsterpartiet tänker vara med om att lägga ned 100 privata vårdcentraler i Västra Götaland, är bara skrämselpropaganda från Moderaterna, skriver Eva Olofsson och Jan Alexandersson, båda V.Foto: Olof Peterson

Vi har en nationell lagstiftning om vårdval inom primärvården. Det privata företag som vill etablera en vårdcentral får göra det. Vem som helst som uppfyller villkoren får öppna och få betalt av regionen för de patienter som listar sig. Vi tänker självklart inte bryta mot lagstiftningen och det är ohederligt av Moderaterna att utmåla det.

Vi i Vänsterpartiet ogillar de vårdvalsystem vi har. Med en fri etableringsrätt finns våra offentligdrivna vårdcentraler, Närhälsan, också på en ”vårdmarknad”. De måste precis som de vinstdrivna vårdcentralerna snegla på att få in pengar för sina listade patienter, och riskerar mista sitt fokus på att ge patienterna den vård de behöver. Det är systemet vi är emot, inte valfriheten.

Annons

Sanningen är att det är den moderatledda blågröna ledningen som under de senaste åren stängt flera offentliga vårdcentraler.

Som förtroendevalda har vi i första hand ett stort ansvar för att den offentliga vården är bra. Idéburna organisationer, som Bräcke Diakoni, kan vara ett gott alternativ till offentlig vård, liksom privata företag som inte tar ut vinster. Det vi är emot är de företag som tar ut vinster av våra gemensamma pengar, de pengar som behövs för att ge vård.

Det är Moderaterna som vill öppna för fler vårdval, i syfte att ge fler företag chansen att tjäna pengar inom vården. Att utmåla bilden av att det är vi i Vänsterpartiet, som stänger vårdcentraler är inget annat än just skrämselpropaganda.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd

Jan Alexandersson (V)

oppositionsrådsersättare

Annons
Annons
Annons
Annons