Annons
Insändare

Insändare/V: Så skapar vi det goda samhället

Många frågar sig vilket parti ska jag rösta på? Det är viktigt att man tänker på samhället i stort: Hur vill jag att samhällets tillgångar ska fördelas?
Publicerad 8 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En annan fördelningspolitik skulle ge mer pengar till offentlig verksamhet, som sjukvård, skriver Arne Sjögren (V).
En annan fördelningspolitik skulle ge mer pengar till offentlig verksamhet, som sjukvård, skriver Arne Sjögren (V).Foto: Bertil Ericson / TT

Politik handlar egentligen om hur vi fördelar det samlade resultatet av utfört arbete. Många forskningsresultat visar på att i jämlika samhällen är medborgarna mest lyckliga och till freds med livet.

Under ett antal år har inkomstskillnaderna ökat i Sverige. År 1999 fanns det 50 miljardärer vilka hade en samlad förmögenhet som uppgick till 428 miljarder kronor.

Annons

17 år senare, år 2016, hade vi 178 miljardärer i Sverige, med en samlad förmögenhet som uppgick till 2 076 miljarder kronor. Miljardärernas förmögenhet har ökat närmare fem gånger under dessa år.

Samtidigt riskerar en och en halv miljon svenskar att hamna i fattigdom. Detta är en utveckling som måste vändas.

Vi kan förändra Sverige till ett bättre land att leva i. Pengar till miljardärer som samlar dem på hög ger ingen utveckling i samhället

Med en annan fördelningspolitik kan vi införa sextimmarsdag/30-timmarsvecka med bibehållen lön. Då behöver arbetsplatserna fler anställda. Detta gör att vi kan minska antalet arbetslösa. När fler människor får en lön som går att leva på, ökar behovet av tjänster med mera. Vi får in mer pengar i skatt som används till vår välfärd.

Tidigare politik, då vi har fått jobbskatteavdrag, har inneburit att nettoinkomsten har ökat.

Fördelen med att i stället höja lönerna (så att nettoinkomsten ökar) är att då får staten in mer pengar till skola, vård och omsorg och allt annat som vi behöver. Självklart märks det om vi har mer pengar till offentlig gemensam verksamhet.

I ett jämlikt samhälle ska alla få tillgång till sjukvård efter behov. Sjukförsäkringar som gör att några får en gräddfil och går före andra i kön är helt förkastligt.

Sverige är ett rikt land. Med en annan fördelningspolitik kan vi få en unik möjlighet att bli ett föregångsland med en stor satsning på järnväg, sol-och vindenergi och annan miljövänlig politik. Vi kan bygga hyresrätter med en rimlig hyresnivå. Vi kan satsa mer på utbildning/skola. Inom välfärden ska alla skattepengar gå till verksamheten.

Marknadskrafterna kan inte få bestämma samhällets inriktning. Det krävs en politik som utjämnar människors ekonomiska tillgångar och omfördelar tillgångar från de rika miljardärerna till vårt samhällsbygge.

Låt oss skapa det goda samhället!

Annons

Arne Sjögren

styrelsemedlem Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons