Annons
Insändare

Insändare/KD: Gör torget mer tillgängligt – för alla

För ett tag sen ställde en tidningsjournalist frågor till de lokala partierna här och en av dem handlade om tillgänglighet.
Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gångplattorna på Stora torget ligger på fel avstånd och gör det svårt att ta sig fram med rullstol, rullator och barnvagn, anser Cristina Bernevång (KD).
Gångplattorna på Stora torget ligger på fel avstånd och gör det svårt att ta sig fram med rullstol, rullator och barnvagn, anser Cristina Bernevång (KD).Foto: Hannah Larsson

Detta har levt kvar i mina tankar, det vill säga om hur man gör Ulricehamns kommun till en mer tillgänglig kommun.

Kristdemokraterna har sin valstuga på Stora torget och det har redan blivit en hel del intressanta samtal där. Ett antal av dem har kommit att handla om tillgänglighet och då främst tillgängligheten på just Stora torget.

Annons

Den allra största delen av torget är kullerstensbelagd, men med en gångväg på diagonalen med andra stenar. Den stenbeläggningen är inte en bra lösning för dem med rullstol, rullator, kryckor eller bara med balanssvårigheter. Inte heller för barnvagn eller barnkärra.

De tre raderna med stenplattor ligger fel; avstånden stämmer inte med hjulbredden! Det innebär att bara ett hjulpar kan vara uppe på stenplattorna medan det andra blir på kullerstenarna. Och dessa stenplattor är dessutom ojämna och kantiga, det är därför lätt att fastna med rullstol eller rullator respektive att trampa fel eller snubbla.

På Storgatan finns sedan ett antal år en gångbana med en helt annan sorts plattor och där är det mycket lättare att ta sig fram.

Jag har lämnat in en motion till Kommunfullmäktige från Kristdemokraterna om att göra om den här diagonalgången på torget. Förslaget är att ta bort de tre raderna stenplattor, göra en ny diagonalgång med samma sorts plattor som finns på Storgatans gångbana och att bredden på den nya gångbanan blir tre femtedelar mot nuvarande bredd, det vill säga som två stenplattsrader plus en kullerstensgång. De ytterligare två femtedelarna av nuvarande bredd fylls med kullerstenar och blir som övriga torget.

Det är viktigt att behålla kulturen och atmosfären på Stora torget framför Rådhuset, men det är samtidigt viktigt att alla ulricehamnare ska kunna ta sig över torget utan jättesvårigheter eller med fara att ramla och skada sig.

Cristina Bernevång

gruppledare för Kristdemokraterna, Ulricehamn

förstanamn på kommunvalsedeln

Annons
Annons
Annons
Annons