Insändare

Insändare: Skidåkning drygt en månad trots miserabel vinter

Insändare
Trots en miserabel vinter har det gått att åka skidor på konstsnö en dryg månad på Lassalyckan.
Foto: Pernilla Rudenwall
Trots en miserabel vinter har det gått att åka skidor på konstsnö en dryg månad på Lassalyckan.

Ulricehamns kommuns och Snösäkerts svar på insändaren ”Varför tillverkas det inte snö i Ulricehamn?”

Snösäkert är en organisation som ansvarat för att tillverka snö på Lassalyckan sedan 1992. Vårt mål är alltid att tillverka så mycket snö så att skidåkare kan njuta av fin längdskidåkning och få en så lång skidsäsong som möjligt på Lassalyckan. Målsättningen är att det ska vara åkbart 1 december till 31 mars.

Snösäkerts uppdrag finns reglerat i avtal med kommunen och där snösäkert tar 100 procent ansvar för arbetet, prioriteringarna och beslut gällande tillverkningen av snö.  Snösäkert består idag av de fyra föreningarna Ulricehamns IF, Grönahögs IK, Tvärreds IF och Redvägs SK. Här finns en lång och gedigen kunskap i konsten att tillverka snö.

Det finns en mängd olika tillverkare av snökanoner och även ett stort antal olika typer av kanoner. Vi är trygga i det val av kanoner som finns på anläggningen. Oavsett kanon (bortsett från kanoner av typen snowfactory) kan snötillverkning starta vid i stort sett samma temperatur.

Det är dock inte bara temperaturen i luften som avgör utan även vattentemperatur och luftfuktighet spelar roll. Ofta har vi ställts inför situationen att temperaturen ligger på gränsen för att det ska gå att köra anläggningen eller att kylan bara hållit i sig några få timmar.

Trots den miserabla vintern i år vi haft igång anläggningen drygt en månad trots att säsongen haft vädermässiga förutsättningar som vi senast var med om vintern 2008.

Snösäkert sitter givetvis inte still utan kommer fortsatt se över hur anläggningen kan utvecklas för att bli effektivare vid korta köldknäppar.

Vad gäller golfbanan har Ulricehamns kommun en överenskommelse med golfklubben och banchefen att preparera skidspår på en given slinga. Utanför denna slinga får vi inte köra med några fordon och vi har ett ansvar att inte köra på banan när det finns risk för skador som nu när det var ett tunt snötäcke utan tjäle i marken.

Vid förra veckans snöfall gick vi ut tisdag morgon och tryckte till ett skidspår på fem kilometer. Onsdag morgon gjordes samma sak. Båda dagarna blev det en fin bädd att åka på för väldigt många besökare. Tyvärr inga klassiska spår för att snötäcket var för tunt. Att under de förhållandena som rådde och med kommande väderprognoser i sikte vore det direkt oansvarigt att försöka ploga ihop ett tjockare snötäcke. Torsdag eftermiddag var golfbanan i princip snöfri.

Vår ambition från Ulricehamns kommun är att så fort det är tillräckligt med snö på golfbanan preparera den för både skate och klassiskt.

Föreningen Snösäkert

Lars Runkvist

enhetschef fritid

Stefan Carlsson

driftansvarig Lassalyckan, Ulricehamns kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.