Annons
Insändare

Insändare: Satsa på tidiga insatser

Tranemo kommun brottas i nuläget med stora ekonomiska problem. Vi riskerar ett stort underskott, främst beroende på ovanligt många och dyra placeringsbeslut, främst för barn.
Publicerad 25 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tranemo kommun måste satsa mer på förebyggande insatser för barns och ungas hälsa, anser Ann-Christine Simonsson (C).Foto: Marcus Palmgren

Varje sådant beslut har varit nödvändigt i nuläget – varje ung människa har rätt till vård och stöd utifrån sitt behov. Det är bara det att underskottet påverkar alla andra verksamheter – skola äldreomsorg med flera, som måste bidra till att täcka underskottet.

Men... allting börjar någonstans. Från psykiatri, socialexpertis och samhällsekonomer vet vi sedan länge att redan tidigt kan de barn och familjer som riskerar att hamna i sådana situationer identifieras och ges stöd och resurser.

Annons

Redan 2010 skrev jag en motion till Tranemo kommun om att satsa på sociala investeringar för barn och ungas hälsa. Motionen bifölls – men sedan krävs handling! Det duger inte att skola, förskola, socialtjänst, BVC och BUP skyller på varandra och kräver att någon annan tar ansvaret.

Flera system finns idag, politiskt beslutade, för att barnet ska komma i första rummet och ekonomiska tvister och budgetregelsystem ska lösas i efterhand.

Varför är det så svårt att få det att fungera? Alla vet ju vad som behöver göras. Viljan finns väl?

Men det är barnen och föräldrarna som kommer i kläm. Det är dags att på högsta nivå ta tag i problemet – nu ser vi kostnaden, främst för barnen men också för den kommunala verksamheten. Satsa på tidiga insatser, sociala investeringar – nu!

Ann-Christine Simonsson, Dalstorp

kommunfullmäktigekandidat Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons