Insändare

Insändare: Brett sommarlovskort gynnar alla

Alla ungdomar kommer i sommar att få ett sommarlovskort som ger fria resor med kollektivtrafiken. Det går att resa i hela regionen, alla 49 kommunerna, på ett kort.
Insändare • Publicerad 16 maj 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

På statlig nivå har Vänsterpartiet i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom 350 miljoner kronor så att alla ungdomar som slutat sjätte klass och upp till dem som gått ut andra året på gymnasiet ska få ett sommarlovskort till kollektivtrafiken.

Kortet var från början tänkt att gälla trafiken inom kommunen gränser. Det var ganska bra och kunde fungerat i Göteborg eller Borås, men blivit ganska begränsat i Partille, Hjo eller Bengtsfors. Därför var det Vänsterpartiets förslag att göra det som vi nu är överens om i Västra Götaland och delfinansierar i Kollektivtrafiknämnden; Kortet ska gälla i hela regionen. Från Strömstad till Karlsborg, från Åmål till Svenljunga och med Göteborgs stora utbud av kollektivtrafik som nav.

Vi ser några stora fördelar med kortet. Sommarlovskortet ges till alla. Det ger ett jämlikt samhälle när vi inte gör skillnad på dem har föräldrar som har råd och dem som inte har det. Vi vet också att de flesta unga värnar om miljön och de vet att ett ekologiskt hållbart samhälle bygger vi bland annat genom att resa kollektivt.

Den som börjat resa kollektivt som ung kommer i högre utsträckning att fortsätta göra det. Kortet ger större möjligheter att att ta sig till ett sommarjobb, utan att resekostnaderna äter upp en del av lönen. Vi har föreslagit att kortet med fria resor även gäller de unga som har en funktionsnedsättning som gör att de behöver färdtjänst.

Så ungdomar; Vart åker ni i sommar när tåget, båten eller bussen blir gratis? Tar båten till Nordkoster för att bada, går på bio i Borås, hälsar på en kompis i Skövde eller tar bussen till sommarjobbet på caféet i Ulricehamn?

Ulla Andersson (v) ekonomisk-politisk talesperson och förhandlare för Vänsterpartiet

Egon Frid (v) ledamot i Kollektivtrafiknämnden

Jessica Wetterling (v) ledamot i Västtrafiks styrelse

Ida Legnemark (v) gruppledare Borås Stad.