Annons
Insändare

Insändare/C: Vi vill inte ha all vård på entreprenad

Nej Claes Redberg (S), vi vill inte lägga ut all vård och omsorg i Tranemo kommun på entreprenad (UT 30/8).
Publicerad 6 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lennart Haglund (C)Foto: Anna Sjödin / BT

Trevligt att du engagerar dig i lokalpolitiken igen. Vi har saknat din tydliga och sakliga debattstämma i kommunfullmäktige.

Men vi vill alltså inte lägga ut all vård och omsorg på entreprenad, utan precis som vi skriver, minst 50 procent. Om det sedan blir 51 procent eller kanske 57 procent som är lämplig är just det vill ta fram ett närmare underlag på, men det blir inte hela verksamheten. Detsamma gäller exakt vilka verksamheter i form av boenden, hemtjänst och specialistfunktioner som är mest lämpliga.

Annons

När det gäller vad som händer med personalen tror jag nog att du vet att det finns regler för det och att de har rätt att gå med till ny utförare. Det behöver inte heller vara fråga om utökad byråkrati, vi får ju nu uppföljningar på kvalitet regelbundet och har nyligen skaffat upphandlingskompetens.

Och det beror inte till någon del på att personalen inte gör ett gott jobb, för det gör den definitivt. Men om det kan bromsa dina partikamraters klåfingrighet med att styra verksamheten mot orimliga uppdrag vore det bra.

För oss i Centerpartiet är politik alltid på allvar med stor inverkan på vardagen för de som behöver hjälp och stöd. Den lekstuga med beslut hit och dit, som sedan inte verkställs för att det inte går att genomföra, som ditt parti håller på med är så dåligt och respektlöst att det inte går att beskriva i ord. Det skapar stor otrygghet bland både personal och boende.

Hur många bor till exempel på det nya vård- omsorgsboendet i Länghem som startades den 1 juli? Och hur ser budgeten och bemanningen ut? Och var finns kommunfullmäktiges beslut om utökad verksamhet och budget?

Sedan är det så att huvudorsaken är att vi vill att var och en skall själv kunna välja vem som skall tillhandahålla den hjälp man behöver i olika skeden, och då behövs olika utförare i välfärden. Vi tror på varje människas rätt och förmåga att själv vara med och forma sin framtid fritt från förmynderi och påtvingad kollektivism.

Lennart Haglund

Centerpartiet Tranemo

Annons
Annons
Annons
Annons