Syförening tar strid för kapell
Totalt minskas församlingens kostnader med maximalt 34 000 kronor om året på att avveckla verksamheten och riva kapellet. Den uträkningen har Annika Löfvall, ordförande i syföreningen, tagit del av.
– Det är nästan ingen besparing alls. Dessutom finns pengar i en gåvofond för att använda för upprustning av byggnaden. Vi i syföreningen har också en mindre summa pengar att bidra med, säger Annika Löfvall.
Hotet om att sälja, alternativt riva, Påbo kapell blev känt för drygt ett år sedan. Det var då det lokala rådet, där Annika Löfvall sitter med, fick kännedom om planerna. Frågan gällde hur inventarierna i kapellet skulle fördelas.
– Redan då var kyrkorådet alltså inne på att göra sig av med kapellet. Jag opponerade mig mot denna inriktning och frågade efter vad man grundade detta på. Jag efterlyste även en konsekvensanalys, säger hon.
Detta var för cirka ett år sedan. Men någon konsekvensanalys har såvitt Annika Löfvall inte tagits fram.
När så kyrkorådet i januari i år beslutade att titta på möjligheterna att avveckla verksamheten så reagerade Påbo kyrkliga syförening. I ett yttrande uttrycker föreningen stor sorg över planerna.
Att ekonomin är ett problem i församlingen har man full förståelse för, berättar Annika Löfvall.
– Det är heller inget unikt för vår församling. Men frågan är varför man just ger sig på kapellet. Den ekonomiska besparingen blir endast marginell. Dessutom är de gudstjänster som hålls här välbesökta. Jag uppfattar det som en panikåtgärd, säger hon.
– Jag tror att kyrkorådet här väljer den enkla utvägen inför samgåendet med Ulricehamns församling nästa år. Man vill visa att man gjort något för ekonomin. Samtidigt vill man inte att frågan ska följa med i samgåendet. Man vill inte att det ska heta att det första som gjordes efter samgåendet var att avveckla en av kyrkobyggnaderna, säger Annika Löfvall.
Vad ser du själv för lösning vad gäller möjligheterna för församlingen att sänka kostnaderna?
– Det finns fem församlingshem som kostar stora belopp för drift och underhåll. Men jag tror inte man vågar tittat på vilka möjligheter till besparing som finns här, säger Annika Löfvall.
Ulf Jonsson, kyrkoherde i Åsundens församling, hänvisar till ökade kostnader för församlingen, som motiv till att avveckla Påbo kapell.
– Driften handlar framför allt om en vaktmästartjänst, omfattande 20 procent av heltid. Det i sig är ingen hög kostnad. Däremot är kapellet i stort behov av underhåll, vilket kostar.
– Kyrkorådets bedömning är att det inte är optimalt att lägga pengar på att behålla Påbo kapell, säger han.
Kommer ytterligare förslag med samma inriktning?
– Vi är i färd med att gå samman med Ulricehamns församling. Det blir ett sätt att dra ut på den nedbantning som annars kunnat vara aktuell redan nu. I dag har Åsundens församling sex kyrkobyggnader, inklusive Påbo kapell. Även om Påbo kapell avvecklas, är det mer än vad vi behöver, säger Ulf Jonsson.
Ur protokoll från sammanträde med kyrkorådet i Åsundens församling 24 januari 2013:
”Diskuterades om framtiden för Påbo kapell. Grannarna önskar att kapellet rivs om församlingen beslutar att inte ha någon verksamhet där. Framkom förslag på att om kapellet rivs kan församlingen ha friluftsgudstjänster på tomten och då eventuellt bygga ett klocktorn där kyrkklockan kan hänga”.
Ur protokoll från sammanträde med kyrkorådet i Åsundens församling 20 februari 2013:
”Kyrkorådet ser positivt på att återlämna gåvor om detta önskas, men tror att det kan bli svårt sett ur kulturminneslagens villkor. Diskuterades kostnader för rivning av kapellet, uthus och borttagning av utebelysning”.
Rådet beslutade att ta in kostnadskalkyl samt kolla om det finns någon lokal entreprenör som vill riva kapellet mot att de erhåller materialet.