Annons

Lyckan bor i det jordnära på Skrubbe gård

På Skrubbe gård finns få genvägar till det bekväma livet. Men att skapa från grunden och leva i takt med naturens gång har gett Maria Österbacka och hennes familj mycket tillbaka.
Fristad • Publicerad 4 april 2021 • Uppdaterad 16 oktober 2022
Maria Österbacka har verkligen hittat hem på gården Skrubbe i Tärby. Här försöker hon och familjen leva ett liv i samklang med naturen och ta vara på allt som jord och djur ger. Kossan Snövit, av rasen fjällnära, följer gärna sin husbonde när det finns mat att hämta. Och kalven Lina följer troget sin mamma.
Maria Österbacka har verkligen hittat hem på gården Skrubbe i Tärby. Här försöker hon och familjen leva ett liv i samklang med naturen och ta vara på allt som jord och djur ger. Kossan Snövit, av rasen fjällnära, följer gärna sin husbonde när det finns mat att hämta. Och kalven Lina följer troget sin mamma.Foto: Pernilla Rudenwall

Kan man få allt man önskar sig? Ja, det är möjligt, i alla fall om du frågar Maria Österbacka. Hon är tjejen som växte upp i ett ordinärt villaområde, men tidigt hade drömmen om ett liv bortom den egna trädgården.

En marsvind som inte ger några löften om varma vårdagar, sveper upp längs kullen och över de öppna betesmarkerna. Men det tycks inte bekomma Snövit, kon av rasen fjällnära, som lunkar lugnt i hagen med kalven Lina i släptåg. De iakttas lite på avstånd av två Shetlandsponnyer som går i samma hage. Maria tar ett knippe hö och Snövit tuggar sävligt medan vi tar lite bilder.

Annons

– Drömmen var exakt det här, säger Maria. I boken om mig själv, som jag skrev i på lågstadiet, så önskade jag precis allt detta.

Vad hon drömde om, förutom att ha någon att dela sitt liv med och många barn, var att få bo på landet, ha djur och odla. Och hösten 2016 föll bitarna på plats, när hon hittade gården Skrubbe, som ligger i Tärby, mellan Hökerum och Fristad, några kilometer väster om Nitta.

Familjen Österbackas hus, med anor från 1700-talet, har restaurerats med traditionella material och metoder av hantverkare från Sjuhäradsbygden.
Familjen Österbackas hus, med anor från 1700-talet, har restaurerats med traditionella material och metoder av hantverkare från Sjuhäradsbygden.Foto: Pernilla Rudenwall

– Jag åkte hit själv och tittade. Det visade sig att den hade allt jag ville ha. Den ligger högt, huset är gammalt, den har många byggnader och mycket mark, nästan för mycket faktiskt. Min man sa att han inte behövde titta, han litade på att jag hade hittat rätt, minns Maria.

Villatjejen Maria Österbacka hade inga förkunskaper om vare sig djurhållning eller odling när familjen slog ner sina bopålar i Tärby. Men även vilja kan försätta berg.

– Vi har fått lära oss allt från början. Och vi har utforskat mer och mer med tiden, om djur, odling och restaurering. Jag tänker att jag nu börjar bli tillräckligt bra på många saker, men inte expert på någon specifik sak.

I början hade de ingen att fråga, men tiden – och sociala medier – har ändrat på den saken. När Maria började dela med sig av livet på gården på Instagram som @hemmahosmaria, upptäckte hon snart att det fanns många andra som vill leva precis som dem.

– I sociala medier kan man mötas utan att man möts. Det är inte viktigt för mig att få många följare, det är viktigt att få dela glädje och sorg.

Maria Österbacka är noga med att hushålla, ur alla aspekter. ”Det är jag som utfodrar, stängslar och mockar. Det arbetet skulle delvis vara förgäves om jag inte också fullt ut tog hand om det jag skapar”.
Maria Österbacka är noga med att hushålla, ur alla aspekter. ”Det är jag som utfodrar, stängslar och mockar. Det arbetet skulle delvis vara förgäves om jag inte också fullt ut tog hand om det jag skapar”.Foto: Pernilla Rudenwall
”Det är skönt att komma ifrån det där att bara åka till affären så fort man är sugen på något, att inte gå direkt från begär till tillfredsställelse.”
Maria Österbacka
Linderödssvinen är en viktig pusselbit som bidrar med såväl charm som mat – och tvål, som Maria tillverkar själv.
Linderödssvinen är en viktig pusselbit som bidrar med såväl charm som mat – och tvål, som Maria tillverkar själv.Foto: Pernilla Rudenwall

Livet på gården har fått växa fram i sin egen takt, med får, grisar, höns och kor. Men målet har aldrig varit stor skala, mer stor nytta. För Maria och hennes familj är det viktigt att det finns en god anledning, gärna flera, till att skaffa fler djur. Att inte ha mer än de behöver, eller kan ta vara på.

– Att till exempel ta vara på alla delar på djuret visar respekt för det – och för mitt arbete. Det är jag som utfodrar, stängslar och mockar. Det arbetet skulle delvis vara förgäves om jag inte också fullt ut tog hand om det jag skapar.

Det har fått Maria att lära sig göra tvål och ost. Och snart är det dags att lära sig sticka, när garnet från de egna fårens ull levereras. Fullt självhushållande kanske familjen aldrig blir, men att bara åka till affären var fjortonde dag är en god bit på väg. Och medan Maria ägnar all sin tid till gården, har hennes man Lasse en vanlig heltidsanställning.

Annons

Maria säger att hon alltid varit en ”gör det själv”-person som varit fascinerad av hur det fungerade förr. När hon var mindre ville hon göra eget bläck och egen gåspenna. Hon ser sig som experimentlysten, vill testa och sätter en stolthet i det.

Fjällko/Jerseykorsningen Astrid har besök av tjuren Ferdinand av rasen fjällnära. Vi får se vad som blir resultatet av det mötet.
Fjällko/Jerseykorsningen Astrid har besök av tjuren Ferdinand av rasen fjällnära. Vi får se vad som blir resultatet av det mötet.Foto: Pernilla Rudenwall

– Det är inte ett enkelt liv, men det är ärligt och vi mår bra av att leva på det sättet. Och vi har aldrig känt att vi gjort det besvärligt för oss. Om något blir svårt så kan vi ändra på det, för vi bestämmer själva.

I potten finns så mycket mer än att bli självhushållande i så hög grad som möjligt. För familjen Österbacka handlar det också om att leva ett liv i balans. Att leva i takt med dygnet, årstiderna och djuren, att värna om resurser. Och att känna en större tacksamhet för det man har.

– Om man som vi vill skapa mer från grunden, så måste man också planera mer. Men det är också härligt, det är meditativt. Och det är skönt att komma ifrån det där att bara åka till affären så fort man är sugen på något, att inte gå direkt från begär till tillfredsställelse.

Hon har all förståelse för att alla inte vill leva på det sätt som familjen Österbacka valt. Men att bara göra något litet kan ge mycket tillbaka.

– Att baka sitt eget bröd eller laga sin mat från grunden ger en härlig känsla. Och har du den möjligheten, så lär känna en bonde som du kanske kan köpa ägg eller kött ifrån. Om du vet varifrån din mat kommer får du större vördnad för den. Det blir mer glädje i att äta den och du har förmodligen svårare att slänga den.

På Skrubbe gård vill man leva i samklang med djur och natur. Därför delar kalven Lina och familjen Österbacka lika på kossan Snövits mjölk.
På Skrubbe gård vill man leva i samklang med djur och natur. Därför delar kalven Lina och familjen Österbacka lika på kossan Snövits mjölk.Foto: Pernilla Rudenwall
De små Linderödskultingarna var inte riktigt planerade. Mamman var havande när hon kom till gården och kultingarna dök upp som en överraskning – samma dag som kossan Snövit kalvade och i ett slag hade man plötsligt nio nya djurliv att sörja för på gården.
De små Linderödskultingarna var inte riktigt planerade. Mamman var havande när hon kom till gården och kultingarna dök upp som en överraskning – samma dag som kossan Snövit kalvade och i ett slag hade man plötsligt nio nya djurliv att sörja för på gården.Foto: Pernilla Rudenwall
Fakta

Maria Österbacka

Bor: Skrubbe gård i Tärby, halvvägs mellan Fristad och Hökerum.

Ålder: 36 år

Familj: Gift med Lasse. Tillsammans har de barnen Ella, 13, Sara, 11, Svante, 9 och Emanuel, 5.

Djuren på gården: Två kor av rasen fjällnära och en fjällko/Jersey, sammanlagt sju Linderödssvin, Värmlandsfår, nio tackor och en bagge, nio blandrashöns och en tupp av rasen Hedemora. I hagen med korna går också två Shetlandsponnyer som ägs av en granne.

Tankar om livet: ”Jag gillar att fylla livet med tacksamhet. Och när jag ser frukterna av det jag skapar här, får jag ofta den känslan. Då behöver man inte jaga efter något annat”.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons