GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visst har vi ett värdigt kulturhus i Ulricehamn

Stig Persson reagerar på Agneta Tjäders krönika i UT 29/10. Folkets hus i Ulricehamn uppfyller definitivt definitionen av ett kulturhus, anser han.
Jag läste på i Nationalencyklopedins ordböcker och där kunde man läsa att kulturhus är en byggnad för kulturella aktiviteter, men kan också vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Jag tycker att Kulturhuset Folkets hus uppfyller båda definitionerna, påpekar Stig Persson.
Jag läste på i Nationalencyklopedins ordböcker och där kunde man läsa att kulturhus är en byggnad för kulturella aktiviteter, men kan också vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Jag tycker att Kulturhuset Folkets hus uppfyller båda definitionerna, påpekar Stig Persson.
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I förra veckans UT skrev Agneta Tjäder en krönika, vars rubrik var ett citat ur krönikan: ”Ulricehamn, staden som har allt utom ett vettigt kulturhus”.

Jag reagerade naturligtvis på detta, då Tjäder tydligen tycker att Kulturhuset Folkets hus inte är ett vettigt kulturhus. Jag läste på i Nationalencyklopedins ordböcker och där kunde man läsa att kulturhus är en byggnad för kulturella aktiviteter, men kan också vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Jag tycker att huset uppfyller båda definitionerna. Att huset är en kulturhistoriskt värdefull byggnad är dokumenterat och är försett med litet q.

"Ja, vi har mycket i Ulricehamn, men vi har inte allt."

Hur har vi det då innehållsmässigt? Huset byggdes bland annat för film och teater, och det har visats i 115 år, lika länge som åldern på huset. Vad gäller teater så är det oftast Ulricehamns riksteaterförening som hyr in sig för att visa sina föreställningar. I sin nuvarande form firar denna förening snart 40 år. Den ingår i Riksteatern, vars chef för scenarbetarna vid en besiktning av vår scen gav den högt betyg. Det kan också omnämnas att scenen har fler lingångar än Vara konserthus. I boken Thalias hus – på spaning efter den svenska teaterns själ, har vår teaterbyggnad fått ett eget kapitel.

Vad gäller film så bedrivs Bio kontrast i egen regi. Det är Sveriges längsta igångvarande Bio kontrast med snart 50 år på nacken. Här visas lite ”smalare” film och gärna från olika länder. Tillsammans med cirka 600 liknande biografer i Europa är vi anslutna till European Cinema. Under Bio kontrast visas också skolfilm. Den kommersiella filmen är uthyrd till filmbolaget Eurostar. Filmverksamheten hos oss har uppmärksammats av filmtidningen Chaplin.

I egen regi drivs också digitala direktsändningar såsom opera från bland annat Metropolitan i New York och Kungliga operan i Stockholm. Även balett från Bolsjojteatern i Moskva har visats och musikkonserter. Ja, teaterlokalen med sin goda akustik passar sig väl för musik i alla dess former, vilket vi också kan glädja oss åt. Huset kan serva med en flygel av världsmärket Steinway & Sons. Flera av Sveriges främsta pianister har spelat på den. Olika musikarrangörer hyr gärna in sig.

I samarbete med Ulricehamns konstförening bedrivs Konst på bio. Unika världsutställningar av konst av våra främsta konstnärer, som kan ta år att bygga upp, dokumenteras, så att vi kan ta del av dem på duken, kommenterade av experter på ämnet.

I ett halvdussin välfyllda gästböcker kan vi glädja oss åt alla superlativer som strös över oss. Som lite kuriosa kan nämnas att huset har ”upphöjts” till kulturslott av före detta kulminister Marita Ulvskog.

Ja, vi har mycket i Ulricehamn, men vi har inte allt. I Ulricehamns hembygdsförenings styrelse, där Agneta Tjäder ingår, har man på de senaste mötena diskuterat huruvida vi ska ta initiativ till att vi på sikt kan få till stånd ett värdigt museum, där man kan visa upp vår kommuns rika kulturhistoria. Denna kulturhistoria försöker ett 20-tal hembygdsföreningar lyfta fram och hålla vid liv. Tills vi har ett sådant museum så får vi kanske nöja oss med ett historiskt rum i det nya biblioteket.

Stig Persson

Läs mer