GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visa hemtjänstens personal tillit för en bättre omsorg för de äldre

Lita på personalen och involvera arbetstagarna vid planering av arbetsinsatser så väl som vid upphandling av nya tekniska lösningar, skriver företrädare för fackförbundet Kommunal.
debatt • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lita till de anställdas kompetens och slopa minutstyrningen i hemtjänsten, skriver företrädare för Kommunal i sin debattartikel.
Lita till de anställdas kompetens och slopa minutstyrningen i hemtjänsten, skriver företrädare för Kommunal i sin debattartikel.Foto: Sanna Tedeborg

Den 27 januari är det hemtjänstens dag. Inom hemtjänsten organiserar vi i Kommunal vårdbiträden och undersköterskor. Personalen gör ett fantastiskt jobb, men jobbvardagen är samtidigt en ständig kamp mot klockan. Vi vet efter år av forskning och utredningar att dåliga villkor i omsorgen gör verksamheten sämre. Men nu är läget akut och något måste göras. Vi kan inte nöja oss med en hemtjänst där minutscheman, bristande arbetsmiljö och för få kollegor är normen. Äldreomsorgen har högst andel sjukskrivningar på hela den svenska arbetsmarknaden. Det är hög tid att lyssna på arbetstagare, omsorgstagare och forskning genom att staka ut en annan väg framåt.

Här är våra förslag:

• Styrningen av hemtjänst ska vara baserad på tillit till arbetstagarna. Slopa den strikta minutstyrningen. Äldre människors komplexa och varierande behov går inte att förutse eller planera på detaljnivå utifrån generella schabloner. Hemtjänsten måste styras med tillit till arbetstagarnas kompetens och yrkeskunnande. Så skapas bättre arbetsmiljö, bättre kvalitet och bättre resursutnyttjande.

• Arbetstagarna ska medverka vid planering och anpassning av arbetsinsatser. Hemtjänstteamet (inklusive den fasta omsorgskontakten) runt omsorgstagaren ska ges tillit och ansvar att på bästa sätt anpassa arbetsveckan utifrån de äldres individuella behov.

”Håll isär biståndsbedömning och kostnadsansvar”

• Involvera arbetstagarna vid framtagning och upphandling av nya tekniska lösningar. Minutstyrning av hemtjänsten är ofta inbyggd i digitala ledningssystem. Genom att arbetstagare involveras i framtagning och upphandling kan nya tekniska lösningar bli mer ändamålsenliga.

• Håll isär biståndsbedömning och kostnadsansvar. Att biståndshandläggare pressas att bevilja mindre stöd för att hålla budget skapar en ohållbar situation, inte minst för de som ska utföra omsorgen.

• Inför nationella riktlinjer om rätt bemanning. För att tillit och handlingsfrihet ska få genomslag måste grundbemanningen inom hemtjänsten öka. Kommunal vill se riktlinjer som omfattar krav på ett lägsta antal heltidsanställda per äldre.

• Avskaffa lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten där den införts. LOV innebär en strukturellt inbyggd risk för permanenta “effektiviseringar” i form av osäkra anställningar, låg bemanning och snål minutstyrning för både privat- och offentliganställda.

Anna Ross Leü, ordförande Kommunal Vänerväst

Therese Brunbäck, ordförande Kommunal Ulricehamn-Kind

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.