Annons

Vilka elever ska anvisas till Timmele?

Det är i centralorten som befolkningstillväxten kommer att vara som allra störst de närmaste tio åren. På 20 års sikt är tendensen än tydligare. Det blir alltmera trångt i centralorten samtidigt som det blir glesare med elever utanför, påpekar Klas Redin.
Debatt • Publicerad 26 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om man tänker sig att behålla en högstadieskola i Timmele, ja då måste man tillföra elever. Det gör man med ändrade upptagningsområden för eleverna, skriver Klas Redin.
Om man tänker sig att behålla en högstadieskola i Timmele, ja då måste man tillföra elever. Det gör man med ändrade upptagningsområden för eleverna, skriver Klas Redin.Foto: Henrik Erickson

I januari 2018 gav politiken ett utredningsuppdrag till förvaltningen i Ulricehamns kommun som handlade om framtida behov av utbildningslokaler. Utredningen tittade bland annat på hur stor en högstadieskola bör vara för att kunna skapa en långsiktigt hållbar organisation. Att skolan ska kunna säkerställa kompetensförsörjningen av lärare och att kunna erbjuda heltidstjänster och attraktiva ämneskombinationer.

Utredningen har även undersökt möjligheten att kunna erbjuda en likvärdig utbildning för våra elever. Utredningsgruppen kom fram till att en högstadieskola bör ha ett elevantal på cirka 450 elever för att kunna säkerställa dessa kriterier. De konstaterade också att högstadieskolorna i kommunen bör vara ungefär lika stora.

”Elever som bor i centralorten eller i de södra delarna av kommunen kan bli anvisade att gå på högstadieskolan i Timmele.”
Annons

Vi har fullt förtroende för utredningsgruppens kompetens och jag ifrågasätter varför de styrande partierna Centerpartiet och Nya Ulricehamn däremot inte verkar ha förtroende för sin egen förvaltning. Minoritetens brist på förtroende har bidragit till att frågan om framtidens högstadieskolor har blivit kraftigt fördröjd. Det är inte bra för eleverna i Ulricehamns kommun.

Utredningsgruppen har också använt sig av befolkningsprognoser på både 10 och 20 års sikt. Antal elever på Stenbocksskolan är i dag cirka 580 för att läsåret 2027/2028 vara uppe i cirka 650 elever, samtidigt som Ätradalsskolan i dag har cirka 250 elever och vid läsåret 2027/2028 beräknas skolan ha cirka 260 elever.

Befolkningsprognoserna talar sitt tydliga språk. Det är i centralorten som befolkningstillväxten kommer att vara som allra störst de närmaste tio åren. På 20 års sikt är tendensen än tydligare. Det blir alltmera trångt i centralorten samtidigt som det blir glesare med elever utanför.

Om man tänker sig att behålla en högstadieskola i Timmele, ja då måste man tillföra elever vilket man gör med ändrade upptagningsområden för eleverna. Det vill säga att elever som bor i centralorten eller i de södra delarna av kommunen kan bli anvisade att gå på högstadieskolan i Timmele. Det räcker alltså inte att anvisa de eleverna som bor i Hössna till Ätradalsskolan som den styrande minoriteten har som förslag.

Mikael Levander (NU) har uttryckt att en skola i Timmele med deras förslag kommer att ha 300–400 elever. Vilka fler elever i kommunen ska anvisas till högstadieskolan i Timmele?

Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons