Vi glömmer aldrig Fadime

Hedersförtryck och hedersvåld är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten, skriver företrädare för organisationen Varken hora eller kuvad.
insändare • Publicerad 20 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon ville leva med en man hon själv valt.
Fadime Sahindal mördades av sin far för att hon ville leva med en man hon själv valt.Foto: OLA TORKELSSON

21 januari 2002 mördades 26-åriga Fadime Sahindal av sin far i Uppsala i "hederns" namn. Han sköt kallblodigt två skott i hennes panna därför hon ville bestämma över och leva sitt eget liv och vara tillsammans med den pojkvän hon älskade och själv valt. Två månader innan höll hon ett tal i riksdagen där hon berättar om hur hennes föräldrar vill att hon ska gifta sig med en kusin precis som hennes äldre systrar. Hon vägrade finna sig i detta. Hon ville stå på egna ben, själv ta ansvar för sin handlingar och ingen annan skulle bestämma hur hon skulle tycka, tänka och handla.

En självklarhet tycker vi men inte för de som lever under hedersförtryck. Fadime hade i föräldrarnas ögon förvandlats från en fin kurdisk flicka till en uppkäftig hora och föräldrarna var för att bevara sin heder tvungna att straffa henne och skulden skulle betalas i blod.

I detta hederns namn mördas hotas, misshandlas och förminskas flickors/kvinnors livsutrymme i Sverige. Även pojkar drabbas. De tvingas kontrollera sina systrar, de förväntas gifta sig med den partner som familjen utser. Allt detta händer barn och unga nu. Det är inte alltid fråga om våld utan om alla dessa inskränkningar i vardagen som omöjliggör en frihet att välja det liv man vill.

”I detta hederns namn mördas hotas, misshandlas och förminskas flickors/kvinnors livsutrymme i Sverige. Även pojkar drabbas. De tvingas kontrollera sina systrar, de förväntas gifta sig med den partner som familjen utser.”

Hedersförtryck/våld är ett hot mot demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten. Att fördöma dessa vedervärdiga, uråldriga, religiösa seder och traditioner är inte rasism utan ett försvar av mänskliga rättigheter och svenska lagar. Det är en respekt och ett försvar av de framgångar som framförallt arbetarrörelsen och dess partier men även delar av kvinnorörelsen har kämpat för och uppnått när det gäller jämställdhet.

Vi kommer aldrig att ställa oss på den sida som fråntar barn och ungdomar deras möjligheter att ta del av de fri- och rättigheter vi har i Sverige. Och glöm inte att en förtryckare är en förtryckare oavsett vilket land den kommer ifrån!

Fadimes slutord i riksdagen för över 20 år sedan är lika aktuella nu som då:

”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem.”

Ewy Gahnström, Uddevalla

Sonja Persson, Borås

Varken Hora eller Kuvad Väst