Annons

Vi föräldrar ser att skolpersonalen är slitna, frustrerade och uppgivna

Hur ska våra barn lära sig allt de enligt läroplan faktiskt förväntas lära sig när förutsättningarna med behöriga lärare, antal lärare och andra minst lika viktiga vuxna inom skolan minskar, frågar sig signaturen ”Orolig förälder” i Ulricehamn.
insändare • Publicerad 12 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Barnen är vår framtid, låt dem kosta, ge dem förutsättningarna att utvecklas och ge dem trygghet”, skriver signaturen ”Orolig förälder”.
”Barnen är vår framtid, låt dem kosta, ge dem förutsättningarna att utvecklas och ge dem trygghet”, skriver signaturen ”Orolig förälder”.Foto: JESSICA GOW / TT

Skolan är grunden för våra barn. En grund för att ge dem kunskaper både intellektuellt och socialt inför framtiden. Det är där de ska utvecklas och under dessa år de hittar sig själva. Vi föräldrar ska uppfostra och ge våra barn redskap och stöttning men skolan spelar stor roll för barnens framtid. Så därför blir jag rädd när jag ser och hör om skolans utveckling i dag.

Besparingar hör man ofta talas om men nu är de den verklighet som barnen möter dagligen i skolan. När lärarna får allt mer att göra med anpassningar av olika slag och fler elever som behöver allt mer stöd så försvinner deras tid alldeles för fort. Resurspersonal som funnits minskar och tillsätts inte i den grad som faktiskt behövs för att skapa den trygghet som vi föräldrar räknar med ska finnas i skolan. Inför varje termin när vi får information från rektorerna om hur bemanningen ser ut i våra barns klasser så ser vi att det minskas även med lärartjänster. Mellan raderna så ser vi föräldrar personalen i skolan och fritids som kämpar och gör allt de kan men som också är slitna, frustrerade och uppgivna.

”Jag är orolig för mina barn och politikerna borde vara oroliga för hur samhället utvecklas till följd av besparingarna.”
Annons

Hur ska våra barn lära sig allt de enligt läroplan faktiskt förväntas lära sig och hur ska de klara ämnesmål och betygskriterier när förutsättningarna med behöriga lärare, antal lärare och andra minst lika viktiga vuxna inom skolan minskar? Våra barn har rätt till en trygg uppväxt i skolan och att känna att de kan utvecklas och lära sig utefter deras egna förmågor.

Jag är orolig för mina barn och politikerna borde vara oroliga för hur samhället utvecklas till följd av besparingarna. Sjukskrivningar och vikarier kostar mer och skapar inte en skola som vi vill ha. Gör kommunens skolor attraktiva för att locka hit fler behöriga lärare och anställ mer personal så att de orkar och hittar glädjen i att bidra till våra barn på olika sätt. Barnen är vår framtid, låt dem kosta, ge dem förutsättningarna att utvecklas och ge dem trygghet.

Jag vet redan en sak som kommer vara en stor valfråga för mig inför nästa val. Är en ny gågata viktigare än barnens trygghet i skolan? Är det viktigaste för kommunen ett nytt fint kulturhus eller är det personal i skolan så att våra barn får den skolgång de har rätt till? Lägg andra planer på is inte barnens framtid för den sker här och nu!

Orolig förälder

Annons
Annons
Annons
Annons