Debatt

Veganmånad kan visa skolorna rätt klimatväg

Jonas Paulsson ,

Ulricehamns skolor borde kopiera konceptet från Täbyskolan och prova en veganmånad. Dels för att det är nyttigt, dels för att animalier står för 75 procent av växthusgasutsläppen från matsektorn. Det skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Många av Ulricehamns skolor har vegetariska dagar. Det är bra men långt ifrån tillräckligt. Täby enskilda gymnasium ska av miljöskäl servera 100 procent växtbaserat under oktober. Ulricehamns skolor borde kopiera konceptet dels för att det är nyttigt, dels för att animalier står för 75 procent av växthusgasutsläppen från matsektorn, enligt Naturvårdsverket.

Allt fler svenskar väljer att äta mer grönt. Idag är nästan varannan svensk flexitarian. Det visar en undersökning som genomfördes av Sifo på uppdrag av Axfood. Men den positiva trenden är otillräcklig. Enligt Folkhälsomyndigheten bör konsumtionen av frukt och grönsaker ligga på 500 gram per dag. Men myndighetens undersökning för 2016 visar att endast var 10:e kvinna och var 25:e man intar frukt- och grönsaker i rekommenderad mängd. Det är mycket allvarligt.

Att servera växtbaserat gynnar verkligen elevernas hälsa. ”Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat”. Med de orden inleds Livsmedelsverkets kostråd ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig” som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost.

Orkanen Irma, som nyligen orsakade stor förödelse på Kuba och i USA, är bara början på den klimatkatastrof som står för dörren om inte samhället börjar agerar rationellt. Idag är växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton koldioxidekvivalenter per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött och mejerikonsumtion, enligt Naturvårdsverkets rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Det stora klimatproblemet inom matsektorn är att den mark som används för att producera animalier istället borde användas för att lagra koldioxid i form av träd och skog. Det är det bästa, billigaste och effektivaste sättet att lagra kol. En hektar skog binder nämligen 50 ton kol och för varje år som går binder träden mer eftersom de aldrig slutar växa.

Skolan är med och formar framtidens matvanor. Vi rekommenderar därför skolorna i Ulricehamn att planera in en veganmånad. Eleverna får då chansen att vänja sig vid och uppskatta vegetabilisk mat. Efteråt har då många rutin på att äta miljövänligt och hälsosamt och förmår därför att välja växtbaserat även när andra sämre alternativ finns. Det vinner alla på, även lantbruksdjuren som inte vill dödas.