Annons

Varför så få solceller på fritidshusen?

Fler borde ha solceller på sina fritidshus, skriver Rune Jakobsson.
insändare • Publicerad 12 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Några solpaneler kan ge el till bland annat kylskåp och belysning, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.
Några solpaneler kan ge el till bland annat kylskåp och belysning, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.Foto: Hasse Holmberg / TT

Är det någonstans vi kan spara energi då är det väl på våra fritidshus. Eller ska vi enbart tänka på vår egen plånbok och bekvämlighet? Ja, vi har det väl lika bekvämt i fritidshuset som i vår bostad. Bara för att elen är så billig så är det bättre att bygga kärnkraftverk, än att sätta solceller på fritidshuset. I själva ordet ”fritidshus” tycker jag det finns något som säger att det ska vara skillnad från bostaden. Ja, man kan få höra sådana som säger att när vi har husvagn eller fritidshus, då måste vi ju använda det.

”Eller ska vi enbart tänka på vår egen plånbok och bekvämlighet?”

Om man valt att ha bostad, bil och husvagn (fritidshus), då är det väl detta som är kostnaden. Bostaden blir väl inte billigare för att vi är i husvagnen.

Annons

Under 1980-90 talen hade jag stuga med enbart solceller som laddade tre 90 A fritidsbatterier. Jättebekvämt med liten tv, frysfack i kylen och belysning. Dessutom tog jag ju ett eller två batterier till båten vilket var tyst och trevligt.

Rent ekonomiskt kostade årsavgiften för framdragen el på den tiden 3200 kr/år. Låt oss säga att man använder stugan 30 dagar om året, då blev det 100 kr per dag för att ha elen framdragen. Dessutom låg stugan nära sjön vilket gav oro för åskan. Ja, solceller betalar sig snabbt, men det fodras att man lär sig lite hur det fungerar. Men visst är det mer frihetskänsla och bättre för vår miljö.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons