Annons

"Varför är det fortfarande accepterat att åka på flygcharter?”

Vill vi ha ordentliga åtgärder för klimatet, eller har vi redan gett upp? undrar signaturen ”Frustrerad medborgare” efter att ha tagit del av den senaste klimatrapporten.
insändare • Publicerad 24 mars 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kanske är det läge att införa utsläppsransonering, skriver signaturen ”Frustrerad medborgare”.
Kanske är det läge att införa utsläppsransonering, skriver signaturen ”Frustrerad medborgare”.Foto: Michael Probst

Så har det kommit en ny rapport från IPCC. Redan för decennier sedan borde dåtidens ledare tagit den globala uppvärmningen på allvar. Nu har världen alltså ett fåtal år på sig att halvera utsläppen. Det syns inga tecken på att Sverige på riktigt försöker. Men nu måste det väl vara revolution på gång? Varför strejkar inte alla skolbarn? Varför är det fortfarande accepterat att åka på flygcharter? Varför tillåts banker och pensionsfonder fortfarande investera i fossilbolag? Varför accepterar vi kalhyggen? Varför inte extrabeskatta höga inkomster och tillgångar för att finansiera omställningen?

”Varför accepterar vi kalhyggen? Varför inte extrabeskatta höga inkomster och tillgångar för att finansiera omställningen?”

Kanske är det läge att införa utsläppsransonering, eller ska vi fortsätta att acceptera att större ekonomiska tillgångar innebär rätt till större del av naturtillgångarna? Varför kan inte partierna tänka nytt? Miljöpartiet framhärdar i sitt ohållbara kärnkraftsmotstånd, Moderaterna hoppas att industrin ska göra rätt utan styrmedel, Centerpartiet skyddar de stora skogsägarnas ohållbara skogsbruk, Liberalerna tycker att de har den bästa klimatpolitiken men är nöjda med att låta Sverigedemokraterna bestämma att den inte ska genomföras. De sistnämnda vill hellre använda klimatet som splittrande fråga i sin populism. Kanske behöver alla partier ge upp något om det ska gå att hitta politiska lösningar? Vill vi ha ordentliga åtgärder, eller har vi redan gett upp? Igen, varför skolstrejkar inte alla?

Frustrerad medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons