Varför alla dessa galor och insamlingar?

Rune Jakobsson noterar galor och insamlingar som samlar in till allt möjligt. Han undrar vad våra skattepengar går till, när pengar måste samlas in från annat håll.
Insändare • Publicerad 15 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rune Jakobsson undrar varför det förkommer så många galor och insamlingar.
Rune Jakobsson undrar varför det förkommer så många galor och insamlingar.Foto: Fredrik Lund

Här tigger de pengar till allt välbehövligt? Det är galor i TV och brev i brevlådan. Men vad går våra skattepengar till? Är alla uppgjorda avtal mer värda än vår sjukvård? Hur går avtalen till med våra skattemedel? Vissa säger att ”annars får de ingen personal”. Den personalen som nekar att ta jobbet utan friskrivningsavtal och ekonomiska fördelar ska inte ha jobbet, för det är väl känslan för jobbet som är viktigast. Det finns folk till alla jobb i Sverige, duger inte jobben som erbjuds utan förmånliga avtal så finns det andra sökande.

Detta med Världens barn för att ta ett exempel på tiggeri. Det största problemet mänskligheten har nu är ju jordens överbefolkning. Här dör hela tiden människor och speciellt barn på grund av brist på mat. Jorden kan inte producera mat för den befolkningen som finns nu. Om vi tänker oss in i detta så är det hemskt, men då måste vi tänka oss in i hela problemet och på det finns ingen lösning. Men visst ger sådana här insamlingar arbetstillfällen med inkomster till de som organiserar det hela.

Här förekommer också en massa tiggerier till forskning och dyligt. Men då kan man ställa frågan; ”vad går våra skattepengar till”. Tänker på Diabetesföreningen som en gång i tiden tiggde pengar till ögonlaser för alla landsting i Sverige. Det borde vara en självklarhet att hjälpmedel ska finnas för alla inom sjukvården. Fortfarande ser vi att vissa får hörselhjälpmedel medan andra får betala för samma tjänst. Det höjer väl inte våra landstings anseende. Våra skatter ska täcka det som behövs, och inte till att vissa skor sig på våra pengar.

Rune Jakobsson