Var källkritisk på sociala medier

Så se upp för hur ni använder social medier och tro framför allt inte på allt som skrivs där. Nyligen har vi sett hur presidenten för världens mäktigaste land genom ett tal och text på Twitter fick en mängd människor att attackera landets heligaste symbol för demokrati, skriver Göran Andersson.
Insändare • Publicerad 14 januari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Donald Trumps beteende i sociala medier är föremål för debatt. Som medborgare är det viktigt att vara källkritisk, anser debattören.
Donald Trumps beteende i sociala medier är föremål för debatt. Som medborgare är det viktigt att vara källkritisk, anser debattören.Foto: J. David Ake

Allt fler plattformar blommar upp där vi kan uttrycka våra åsikter och blotta våra liv och vår vardag i text och bilder. Visst är det underbart! Men hur många vet att denna ”frihet” också visar upp oss för väldigt många oseriösa och även farliga aktörer på allehanda ställen i vår värld?

De har fullständig koll på vårt liv och hur vi beter oss. Så den frihet vi fått bör vi vara försiktiga med.

Nu senast har vi sett hur presidenten för världens mäktigaste land genom ett tal och text på Twitter fick en mängd människor att attackera landets heligaste symbol för demokrati.

”Denna plattform har nu stängts av flera stora aktörer eftersom där uppmanas till våld och andra obehagligheter.”

Twitter är en plattform som är väldigt populär att använda även för svenska politiker. I synnerhet ett gäng moderater ägnar oerhört mycket tid åt att sprida åsikter där, mest länkar till andras artiklar, men mycket egna kommentarer också. De borde ha viktigare ärenden att syssla med.

Jag använder denna plattform oerhört lite, nästan noll. Men jag lägger ibland in en kommentar på deras inlägg när jag tycker att de är rent bedrövliga emellanåt. De vräker ut text, ofta om saker som de har dålig koll på.

När det gäller president Trumps oerhört allvarliga klavertramp så konfronterade jag en av dessa moderater, en man som väldigt gärna vill både höras och synas i media. Jag undrade varför han inte tog avstånd från Trumps agerande och den attack som följde på detta.

Jag fick först ingen reaktion, men fortsatte på ett enkelt och sympatiskt sätt försöka få ett svar. Detta slutade istället med att Jan Ericson (M) ”blockade” mig från att kunna föra en fortsatt diskussion. Detta är alltså moderaten Jan Ericsons sätt att hantera saken.

Nu i efterhand när väl Trump börjat krypa lite till korset har Ericson möjligtvis också sett lite felaktigheter i sitt agerande. Det var inte bara mig han portade, i protest mot att Trumps Twitter blev avstängt? Dessutom har Ericson enligt egen utsago öppnat ett konto på plattformen Parler. En plattform där högerextrema åsikter har företräde.

Denna plattform har nu stängts av flera stora aktörer eftersom där uppmanas till våld och andra obehagligheter. Det var där som planeringen och uppmaningen till stormningen av Kapitolium kom till.

Men detta verkar inte störa Ericson. Han är ingen viktig aktör i sig, men många små bäckar kan till slut bilda så stora mängder att det kan svämma över till katastrof.

Så se upp för hur ni använder social medier och tro framför allt inte på allt som skrivs där!

Göran Andersson