Annons

Vapen eller vård för pengarna?

Både kampen mot ett dödligt virus och mot dödliga vapen grundar sig på samma sak, att värna om människovärdet och livet, skriver Jonny Holgersson.
Insändare • Publicerad 7 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det vore synnerligen lämpligt om Sverige skrev under FN:s beslut om förbud mot kärnvapen, skriver Jonny Holgersson.
Det vore synnerligen lämpligt om Sverige skrev under FN:s beslut om förbud mot kärnvapen, skriver Jonny Holgersson.Foto: TT

I mitten av maj skulle Svenska freds i Sverige ha hållit kongress i Ulricehamn med ombud från hela landet på plats. Ett elakt coronavirus satte stopp för det och kongressen fick istället genomföras digitalt via videolänk. Återigen slogs det fast, att strävandet efter fred och nedrustning är minst lika angeläget nu som någonsin.

Pågående väpnade konflikter, liksom färska siffror om de enorma belopp de militära utgifterna i dag globalt uppgår till, är skrämmande belägg för det. Summan av världens militärutgifter är nästan ofattbara 2 100 miljarder dollar, där USA svarar för en tredjedel, 732 miljarder dollar, följd av Kina med 261, Indien 71, Ryssland 65 och Saudiarabien 62. Sverige placerar sig på plats 33 med 5,9 miljarder dollar i militärutgifter (källa SIPRI: Stockholms internationella fredsforskningsinstitut).

”En ljusglimt är att flera stora militärövningar ställts in.”
Annons

Agnes Hellström, på kongressen omvald som ordförande för Svenska freds, kommenterar så här: "Det är helt crazy, det motsvarar en halv miljon i sekunden. Ju mer det rustas militärt, desto mer ökar risken för spänningar och väpnad konflikt".

Ett mantra under coronapandemin har varit att vi alla måste hjälpas åt att hindra smittspridning av omtanke om andra människor. Tänk om den inställningen kunde breddas till att gälla det lidande militära konflikter orsakar. Det borde vara möjligt, för på det området är det politikers beslutsfattande som är upphovet, inte ett oberäkneligt virus.

FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, manar till globalt eldupphör, så att alla krafter istället kan användas i kampen mot viruset. En ljusglimt är att flera stora militärövningar ställts in eller skjutits upp, bland annat den stora övningen Aurora 20 i Sverige, som skulle ha pågått under våren fram till början av juni.

Både kampen mot ett dödligt virus och mot dödliga vapen grundar sig på samma sak, att värna om människovärdet och livet. Med tanke på det vore det därför synnerligen lämpligt om Sverige skrev under FN:s beslut om förbud mot kärnvapen. Ett sådant beslut är en historisk chans för världen att gå i riktning mot undanröjandet av ett hot som, om det skulle bli verklighet, det inte finns någon medicinsk hjälp mot.

Jonny Holgersson, ordförande, Svenska freds i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons