Annons

Vänsterpartiet: Många fördelar med ett bibliotek i Stureparken

Gärna ett bibliotek i Stureparken, men utred också fler platser, skriver Matthias Nordgren, Vänsterpartiet i Ulricehamn.
insändare • Publicerad 20 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nära sjön och kolliderar inte med andra intressen. Vänsterpartiet i Ulricehamn ser positivt på en placering av nytt bibliotek i Stureparken, men vill också utreda andra placeringrr. Skiss: Jonas Yngström
Nära sjön och kolliderar inte med andra intressen. Vänsterpartiet i Ulricehamn ser positivt på en placering av nytt bibliotek i Stureparken, men vill också utreda andra placeringrr. Skiss: Jonas YngströmFoto: Privat

Bland de flesta oppositionspartier finns ett starkt stöd för ett nytt stadsbibliotek i norra Stureparken, och även andra röster som förespråkar en placering där har hörts under våren, bland annat förre stadsarkitekten Jonas Yngströms och UT:s chefredaktör Henrik Ericksons.

Även om norra Stureparken må vara de flesta oppositionspartiers föredragna placering har vi inte låst oss vid en placering där. Kärnan i Socialdemokraterna återremissyrkande som också stöttades av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Nya Ulricehamn består i ”att utreda fler platser”. Vi hoppas att Ulricehamnsalliansen kan gå oss till mötes i den frågan.

”Läget är centralt och möjligheten till fantastisk sjöutsikt kan inte betonas för mycket”
Annons

En placering i norra Stureparken innebär flera fördelar. Läget är centralt och möjligheten till fantastisk sjöutsikt kan inte betonas för mycket. En byggnation på annan sjönära mark skulle i alltför stor utsträckning kollidera med andra användningsområden och beröva oss skyddsvärda naturmiljöer. En byggnation på Marknadsplatsen väcker frågor om tillgången på parkeringar i en redan trång stadskärna.

Norra Stureparken och slänten åt väster fyller inte någon praktisk funktion i dag och en minskad parkyta just där skulle inte kollidera med andra intressen. Det är rent av sannolikt att ett bibliotek i norra parken skulle förhöja värdet och öka nyttjandet av dess södra delar.

Matthias Nordgren, Vänsterpartiet i Ulricehamn
Matthias Nordgren, Vänsterpartiet i UlricehamnFoto: Evelina Segerqvist

Matthias Nordgren, Vänsterpartiet i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons