Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta
Den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen planerar att kraftigt höja patientavgifterna i primärvården för att fylla regionens kassa. Men till vilket pris?
Tisdag den 17 oktober ska regionstyrelsen besluta om S, V och MP:s förslag om justerade patientavgifter. Det är förslag som kommer slå hårt mot redan utsatta grupper i samhället och som riskerar att kraftigt påverka patienters tillgång till vård. Ett särskilt förslag som väcker vår oro är den 100-procentiga höjningen av avgiften för patienter som söker vård på sin egen vårdcentral och på rehabenhet. Det kan inte vi ställa oss bakom.
Primärvården är och ska vara den första linjens sjukvård. Det är platsen där man kan få grundläggande hälsovård, träffa en läkare och få rådgivning om sin hälsa och sjukdom. Att höja patientavgifterna till vårdcentraler så pass drastiskt, enbart för att täcka budgetunderskott, riskerar att skrämma bort människor från att söka vård i tid, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för patienters hälsa. Den rödgröna höjningen av avgifterna kommer slå hårdast mot de som redan har det svårast. Kontinuiteten och tryggheten att kunna träffa sin läkare är viktigt för att förebygga sjukdomar och främja tidig diagnos och behandling. Dessutom pekar all forskning på att patienter inom primärvården är som mest känsliga för avgiftshöjningar. Att patientavgifterna till digitala vårdtjänster inom primärvården höjs så kraftigt är kanske ännu mer problematiskt.
”Dessutom pekar all forskning på att patienter inom primärvården är som mest känsliga för avgiftshöjningar.”
Patientavgifter behöver ses över regelbundet, men att fördubbla avgiften för att besöka sin egen vårdcentral eller rehabenhet är inte rätt väg att gå. Vi gör andra prioriteringar och därför lägger vi nu fram ett eget förslag till avgifter.
För att invånarna i Västra Götaland ska få tillgång till en nära vård där man bor och verkar måste vården bli mer tillgänglig. Digitala kallelser, bokningssystem, chatbotar och virtuella vårdmöten är bara några exempel på moderna vårdformer som möjliggör att fler människor kan få hjälp dygnet runt utan att behöva ta ledigt eller resa långa avstånd till vården. Den som föredrar att boka en tid för en fysisk träff på sin vårdcentral bör naturligtvis ha möjlighet att göra det.
När mer vård kan utföras på vårdcentralerna kortas vårdköerna till sjukhusen som därmed ges större möjlighet att fokusera på de patienter som verkligen behöver deras resurser.
Vårt fokus i opposition är att fortsätta driva på omställningen till nära vård, det vill säga se till att vården kommer närmare patienten. Det handlar om att förflytta uppdrag, ansvar och resurser från sjukhusen till vårdcentralerna, utöka öppettiderna och utveckla vårdmötena, säkra rätten till fast läkarkontakt samt värna invånarnas frihet att välja sin egen vårdcentral och rehabenhet.
Cecilia Andersson, Centerpartiet, regionråd
Pär Lundqvist, Liberalerna, regionråd