unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Valet i USA överskuggar andra nyheter

Det rapporteras för mycket om det amerikanska presidentvalet, tycker signaturen MB.
Anledningen till att svenska medier rapporterar så omfattande från det amerikanska valet är att journalisterna då slipper gräva i svenska missförhållanden, anser signaturen MB.
Anledningen till att svenska medier rapporterar så omfattande från det amerikanska valet är att journalisterna då slipper gräva i svenska missförhållanden, anser signaturen MB.
Foto: Chip Somodevilla
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att det är presidentval i USA har väl knappast undgått någon. Visst, det som händer ”over there” är viktigt och påverkar hela världen, vare sig man vill det eller inte. Politiskt, ekonomiskt, militärt.

Men vad jag vänder mig emot är denna nästan hysteriska fixering av USA som inte minst svenska medier uppvisar.

Detta har sin förklaring enligt författaren till boken Sverige – från välfärdsstat till fattigland av Tommy Ulmnäs. Författaren har varit kommundirektör och kommunjurist under 35 år i två kommuner och i början av 2000-talet var han ordförande för Moderaterna i Leksand.

Hans bok tar upp den i hans tycke katastrofala utvecklingen i Sverige från 1968 till dags dato. Han går systematiskt igenom den offentliga sektorns arbetssätt från riksdagen ner till kommunerna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

quote
Inrikesnyheter är svårt att förvränga för svenska medborgare.

Det är bitvis mycket komiskt att läsa, men dessvärre får jag väl säga, kände jag igen allt till 100 procent. Det var någon enstaka punkt jag inte höll med honom om.

För att återgå till nyss nämnda nyhetsbevakning skriver författaren: ”Dagens journalister i svensk TV och kvällspress har sedan länge nästan uteslutande beskrivit för oss medborgare vem som mördar vem i Afrika och Mellanöstern. Några nyheter från Sverige tycks vara föga intressant att rapportera om”.

Han menar att journalisterna i Sverige inte vill granska svenska makthavare och det är därför bekvämt för dem att få medborgarna att fokusera på vad som händer utomlands, så att medborgarna inte ska bli varse om missförhållandena i Sverige. Gemene man har svårt att kontrollera sanningshalten i vad som rapporteras från till exempel USA. Inrikesnyheter är svårt att förvränga för svenska medborgare.

Själv har jag tydligt märkt hur lättad en nyhetsuppläsare i TV blir då han/hon rapporterat om något negativt i Sverige och med ett leende kan säga: ”Och nu ska vi till USA.” Underförstått att nu slipper vi gräva i svenska missförhållanden längre.

Nyss nämnda bok är en skrämmande och intressant läsning om förhållandena i Sverige i dag och bör läsas av alla samhällsintresserade medborgare.

Jag vill slutligen citera vad som skrivs om boken på dess baksida: ”Följ med i denna bok in i spelet bakom den offentliga sektorns lyckta dörrar och få en skrämmande inblick i hur verksamheten bedrivs. Medborgarna brukar klaga över att de inte förstår hur den offentliga sektorn fungerar, men det är ingenting mot vad de skulle klaga om de förstod hur det faktiskt fungerar.”.

MB