Annons

Utan kärnvapen blir världen tryggare

Svenska freds i Ulricehamn uppmärksammar årsdagen för atombomben över Hiroshima 1945. ”Svenska freds menar att genom Natomedlemsskap blir världen mer militariserad och polariserad. Nato är en militärallians där användning av kärnvapen är en möjlighet”, skriver föreningen i sin insändare.
insändare • Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden visar förstörelsen efter atombomben som fälldes över den japanska staden Hiroshima den 6 augusti 1945.
Bilden visar förstörelsen efter atombomben som fälldes över den japanska staden Hiroshima den 6 augusti 1945.Foto: Anonymous

På dagen i dag den 6 augusti för 77 år sedan fällde amerikanskt militärflyg en atombomb över den japanska staden Hiroshima och tre dagar senare fälldes ytterligare en över Nagasaki. Den förödelse och död som vållades är ofattbar, uppemot 200 000 människor miste direkt sina liv. Det som händer vid en atombombsexplosion är närmast obeskrivligt, allt inom en viss radie från explosionen förbränns, hela kroppar förångas, byggnader mosas och människor krossas på många kilometers avstånd på grund av tryckvågen. Den radioaktiva strålningen gör att överlevande människor, djur och miljö förgiftas i årtionden framöver.

Robert Oppenheimer, vetenskapsmannen som ledde byggandet av den första atombomben sa att genom att den kommit i bruk, så ”befinner sig mänskligheten i ett tillstånd av evig fruktan”, återgivet av Björn Wiman i artikel i DN 13 mars i år. Vidare skriver han att ”kärnvapenkriget, tanken som inte ens får tänkas, träder återigen fram i vårt medvetande som ett tänkbart scenario… Vi påminns om att vi lever i atomåldern, den tidsålder då människan på bara några timmar kan förgöra allt liv på jorden… Kärnvapen är en förbrytelse inte bara mot krigets lagar, utan mot allt som gör människan till människa.”

”Det som händer vid en atombombsexplosion är närmast obeskrivligt, allt inom en viss radie från explosionen förbränns, hela kroppar förångas, byggnader mosas och människor krossas på många kilometers avstånd på grund av tryckvågen.”
Annons

Setsuko Thurlow, en av de som överlevde Hiroshimabomben, har vigt sitt liv åt kampen mot kärnvapen och blev en drivande kraft inom ICAN, Internationella kampanjen för avskaffande av kärnvapen. I FN togs beslut om förbud mot kärnvapen och ICAN belönades 2017 med FNs fredspris. Sverige röstade i FN ja till förbud, och i år, efter att tillräckligt många länder skrivit under, har det trätt i kraft. Svenska freds menar, att Sverige också ska godkänna FNs konvention om förbud mot kärnvapen. Vad hindrar regeringen från att göra det?

Sveriges ansökan om Nato-medlemskap är under prövning, men med den eftergivenhet som Sveriges regering visar inför de krav som ställs av Erdogans Turkiet, ett land där mänskliga rättigheter åsidosätts och delar av befolkningen utsätts för aggression, så är det sannolikt att Sverige kommer att bli medlem i Nato. Regeringen har gjort tydligt att Sverige ställer sig bakom Natos hela koncept, vilket inkluderar det som gäller användning av kärnvapen. Svenska freds menar, att genom Natomedlemskap blir världen mer militariserad och polariserad. Nato är en militärallians där användning av kärnvapen är en möjlighet. Vad världen behöver är satsning på avspänning och nedrustning. I en värld med enorma utmaningar bör Sverige driva på för internationellt samarbete och konfliktförebyggande åtgärder. Det behöver knappt sägas, att för framtid och överlevnad är tyglandet av en skenande klimatkris en ödesfråga. Klimatkrisen alstrar i sig konflikt och risk för krig.

I det högaktiva avfallet från kärnkraftverk ingår grundämnet plutonium, ett av de giftigaste ämnena som existerar, ett ämne som atombomber kan laddas med. Kanske är det ingen tillfällighet, att ämnet fick sitt namn efter Pluto, dödsrikets gud.

Svenska freds i Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons