Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

USA:s blockad mot Kuba måste upphöra

Världshistoriens längsta blockad är fortfarande fullt verksam, skriver Arne Sjögren.
Blockaden kostar liv. Den hindrar Kubas inköp av mediciner, utrustning och nödvändig materiel som behövs i kampen mot pandemin, påpekar Arna Sjögren.
Blockaden kostar liv. Den hindrar Kubas inköp av mediciner, utrustning och nödvändig materiel som behövs i kampen mot pandemin, påpekar Arna Sjögren.
Foto: Franklin Reyes
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att medvetet framkalla svält är ett folkrättsbrott. Men det är precis vad USA gjort mot Kuba i snart 60 år. I dokumentet inför blockaden står ordagrant om syftet: ”att framkalla svält och desperation” i den kubanska befolkningen.

60 år är en oerhört lång tid. Och världshistoriens längsta blockad är fortfarande fullt verksam. Ja, det är så illa att mitt under pågående pandemi har den skärpts av USA till aldrig tidigare skådad nivå. Det trots uppmaningar från FN, kyrkor, världsledare, regeringar och humanitära organisationer att lyfta den.

Detta är såväl grymt, inhumant som i strid mot FN-stadgan och viljan hos hela det internationella samfundet.

Blockaden kostar liv. Den hindrar Kubas inköp av mediciner, utrustning och nödvändig materiel som behövs i kampen mot pandemin. Blockaden hindrar Kuba från att köpa respiratorer, den hindrar donationer från att komma fram, den hindrar Kubas import av drivmedel och hämmar Kubas hälsovårdssystem.

Detta är såväl grymt, inhumant som i strid mot FN-stadgan och viljan hos hela det internationella samfundet som varje år så gott som enhälligt röstar mot blockaden. 60 år är mer än nog. Nu krävs kraft bakom kravet på att blockaden upphör!

I dagarna hålls hundratals manifestationer runt om i världen mot blockaden. Också på en rad orter i Sverige.

Vi kräver att Sveriges regering:

• med sina intima kontakter med USA kräver att blockaden omgående hävs,

• verkar för att EU sätter press på USA i frågan,

• agerar för att skydda företag och enskilda i Sverige som drabbas av USA:s sanktioner.

Arne Sjögren, sekreterare i Svensk-Kubanska föreningen Sjuhärad

Läs mer