Annons

USA är inte världens största demokrati

Ofta refereras till USA som världens största demokrati. Är det okunnighet? Eller speglar det ett förakt för länder i det vi brukar slarvigt kalla ”tredje världen”, frågar sig Bengt-Olof Foss .
Insändare • Publicerad 12 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
USA är inte världens största demokrati, utan Indien, påpekar Bengt Olof Foss.
USA är inte världens största demokrati, utan Indien, påpekar Bengt Olof Foss.Foto: Alyssa Pointer

I spåren av presidentvalet i USA och de senaste dagarnas nästan overkliga händelseutveckling med stormningen av Kapitolium i Washington har tv och tidningar ägnat händelserna berättigad uppmärksamhet.

USA ses med visst berättigande som en stabil demokrati (och hittills har ju faktiskt demokratin klarat påfrestningarna trots en minst sagt oberäknelig president med en livsfarlig agenda). I flera artiklar och i olika nyhetssändningar har journalister, politiker, USA-experter med flera vid upprepade tillfällen kallat USA för ”världens största demokrati”.

Annons

Detta är inget nytt och jag har sett denna uppgift i stort sett i alla olika media oberoende politisk färg under många år.

”Världens största demokrati alla kategorier är i dag Indien.”

I veckan hade SVT en extra nyhetssändning med anledning av stormning av Kapitolium. Inbjudna var förre utrikesministern Margot Wallström, statsminister Stefan Löfven och förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt. Alla tog självklart avstånd från händelseutvecklingen och fördömde både president Trump för dennes agerande (och brist på agerande). Och för att citera Carl Bildt så ställer man höga krav på ”världens största demokrati”. Där kom det igen. Ingen kommentar från programledaren eller från någon av de övriga inbjudna.

Är det okunnighet? Eller speglar det ett förakt för länder i det vi brukar slarvigt kalla ”tredje världen”? Att det faktiskt finns länder i samtliga världsdelar som är väl så ”demokratiska” som flertalet i väst. Slarv, okunnighet eller förakt?

Världens största demokrati alla kategorier är i dag Indien. Med drygt 1,3 miljarder invånare och cirka 900 miljoner röstberättigade genomför Indien sina val med en oerhört hög ambitionsnivå. Valen pågår under sex veckor och med cirka tio miljoner valarbetare når man ut till de mest avlägsna och isolerade landsdelarna.

Alla indier är garanterade att avståndet till närmaste valurna inte skall överstiga två kilometer. Flygande vallokaler med elektroniska röstapparater i helikoptrar når de mest avlägsna platserna. Vissa svårtillgängliga byar nås endast med elefanter. Och tack vare utnyttjandet av modern teknik kan man presentera ett valresultat tre–fyra timmar efter det att vallokalerna stängts. Ett valdeltagande på närmare 70 procent. Ett resultat som långtifrån alla ”demokratiska” länder når upp till. Inte heller USA där under många år valdeltagandet kretsat kring 50 procent.

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons