Annons

Underlätta för parkering för att gynna centrumhandeln

Kostnaderna måste sänkas för näringsidkare i centrum för att får stadskärnan att överleva, skriver Rune Jakobsson i sin insändare.
insändare • Publicerad 1 september 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sänkta kostnader för näringsidkare och lätt att parkera är några faktorer som kan påverka stadskärnan positivt, menar Rune Jakobsson.
Sänkta kostnader för näringsidkare och lätt att parkera är några faktorer som kan påverka stadskärnan positivt, menar Rune Jakobsson.Foto: Pernilla Rudenwall

Det har länge talats om hur stadskärnan ska överleva utan man kommer någonstans. Minns hur en fastighetsägare i Mariestad skrev i lokaltidningen att fler borde sjunga och spela på torget. Ja, han såg ju till sina fastigheters värde. Och det stora gisslet för stadskärnorna är ju kostnaderna i centrum.

I till exempel Borås och Örebro kostar det ju pengar att parkera, ja, där är ju ett helt företag att komma till centrum. Med andra ord motbjudande. Ändå talas om nya bostäder i centrum. Ja, det finns ju många som vill tjäna pengar, utan att ta konsekvenserna.

”Ska man rädda den gamla centrum aktiviteten då måste kostnaderna sänkas ordentligt för näringsidkare.”
Annons

Ska man rädda den gamla centrum aktiviteten då måste kostnaderna sänkas ordentligt för näringsidkare. Underlätta parkeringar och så vidare. Samt sluta att drömma om att folk ska ställa upp ideellt för att hålla priserna uppe på fastigheterna. I alla tider har fastigheters värde stigit på centrala platser, är det hållbart? Klart det får konsekvenser och där är vi nu. Men vem vill tro det, bättre att finna andra orsaker.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons